Σημαντικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου είναι ήδη εμφανείς. Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ επέτρεψε στην Αμερική και τους συμμάχους της να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν χωρίς να ανησυχούν για τη μείωση των εισαγωγών από αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η Ρωσία στο μεταξύ βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή «καταστροφική» –όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν –πτώση των τιμών, την ώρα που η οικονομία της χώρας δέχεται πιέσεις από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για το θέμα της Ουκρανίας.

«Μια νέα εποχή χαμηλότερων τιμών» έχει φέρει η επανάσταση που συντελείται στις ΗΠΑ με το σχιστολιθικό πετρέλαιο και την παραγωγή αερίου ανέφερε ο Εντ Μορς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup που δραστηριοποιείται στην αγορά εμπορευμάτων (πετρέλαιο, μέταλλα κ.ά.). «Χωρίς αμφιβολία ορισμένες γεωπολιτικές αλλαγές θα είναι τεράστιες» τόνισε.

Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% τους τελευταίους πέντε μήνες φτάνοντας γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι. Αυτό οφείλεται στο ότι η παραγωγή μαύρου χρυσού ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μεγάλο μέρος της αυξημένης παραγωγής προέρχεται από σχιστολιθικό πετρέλαιο στη Βόρεια Ντακότα και το Τέξας. Η ημερήσια παραγωγή ανήλθε σε 9,06 εκατ. βαρέλια την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, που είναι η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 1983.

Την ίδια στιγμή η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν εμπλακεί σε αυτό που ο οικονομολόγος με ειδικότητα σε θέματα ενέργειας Φίλιπ Βέρλεγκερ ονόμασε «πόλεμο τιμών από αναγκαιότητα». Στόχος των δύο αυτών χωρών είναι να προστατεύσουν το μερίδιο αγοράς τους και να αναγκάσουν τους παραγωγούς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες να μειώσουν τις εξορύξεις. Μέχρι τώρα οι εταιρείες των ΗΠΑ δεν έχουν κάνει πίσω, πιστεύοντας ότι το διάστημα αυτό έχουν μεγαλύτερη ισχύ στην αγορά από τις 11 χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ.

© Bloomberg News