Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει τη δημιουργία ταμείου 21 δισ. ευρώ το οποίο θα συμβάλλει σε επενδυτικά προγράμματα σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το νέο ταμείο είναι σχεδιασμένο να παρέχει χρηματοδοτήσεις έως 15 φορές υψηλότερες των κεφαλαίων του, γεγονός που το καθιστά τον ακρογωνιαίο λίθο του επενδυτικού προγράμματος των 300 δισ. ευρώ της Κομισιόν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ανακοινώσει την πρωτοβουλία, που θα έχει τριετή διάρκεια, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Κομισιόν θα παράσχει έως 16 δισ. σε εγγυήσεις για το επενδυτικό αυτό όχημα, το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμη κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Στα όπλα του θα περιλαμβάνονται δάνεια, εγγυήσεις για δανεισμό και συμμετοχές σε μετοχές και χρέος. Ο στόχος του ταμείου αυτού είναι να επιτρέψει την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου από ιδιώτες ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι επενδύσεις που έχουν σταματήσει.

Το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ στοχεύει να συνδυάσει πόρους της ΕΕ και αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο με στόχο να ενισχυθούν οι επενδύσεις, είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Γίρκι Κατάινεν από την Μπρατισλάβα. Το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα από τα στοιχεία της οικονομικής στρατηγικής της ΕΕ «και όχι ένα μαγικό ραβδί με το οποίο θα βγούμε από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση» είχε πει ο ίδιος.

Η πρόταση του Γιούνκερ περιλαμβάνει κυρίως την επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές και άλλους τομείς. Ομως η σύσταση ταμείου με κεφάλαια 21 δισ. ευρώ και δυνατότητα μόχλευσης του ποσού αυτού κατά 15 φορές μπορεί να απογοητεύσει τις αγορές.

Το νέο αυτό ταμείο έχει σχεδιαστεί για να λάβει υπάρχοντα κεφάλαια χωρίς να χρειάζεται έξτρα χρηματοδότηση από τις χώρες – μέλη της ΕΕ, ανέφεραν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το ταμείο θα το στεγάσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα έχει τη δική του διοίκηση, αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους. Θα μπορεί να λειτουργεί με λιγότερους περιορισμούς σε σύγκριση με προηγούμενες προσπάθειες. Ταυτόχρονα η ΕΕ ετοιμάζει λίστα με άλλα προγράμματα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα. Επειδή το ταμείο θα μπορεί να αναλαμβάνει μέρος του κινδύνου για την έναρξη επενδυτικών προγραμμάτων, θα επιτρέπει να ξεπερνιούνται οι σχετικοί περιορισμοί που υπάρχουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

© Bloomberg News