Τρεις η ώρα ξημερώματα Παρασκευής, στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών Νίκης 5-7. Η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα μόλις έχει ολοκληρωθεί.

Σταύρος Παπασταύρου, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης, Τάσος Αναστασάτος βγαίνουν όλοι μαζί από το γραφείο του Γκίκα Χαρδούβελη. Φαίνεται στα πρόσωπά τους ότι κάτι έχει στραβώσει.

Παπασταύρου, Μαυραγάνης φορούν ένα προσποιητό –κάνει μπαμ από χιλιόμετρα –χαμόγελο που μοιάζει σαν να λέει «εντάξει, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, θα συνεχίσουμε». Ο Λαζαρίδης, με την πίπα του, επιχειρεί να το παίξει χαλαρός. Ο Σταϊκούρας δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα. Τον έχουμε μάθει πια για τα καλά. Κοκκινίζει, κάνει μορφασμούς που τον προδίδουν.

Μάταια ο καθένας από τους περίπου είκοσι δημοσιογράφους που ξενυχτάμε τους βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις. Θα έρθουν; Τα βρήκατε; Εκλεισε το δημοσιονομικό κενό;

«Θα σας τα πει ο υπουργός, παιδιά, καληνύχτα» λένε ο ένας μετά τον άλλον.

Η ιστορία είχε ξεκινήσει στραβά από νωρίς. Η τηλεδιάσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις 8 το βράδυ. Κατά τις 7, Σταϊκούρας – Μαυραγάνης ήρθαν για το pre-game, τις τελευταίες συνεννοήσεις. Μισή ώρα αργότερα έφυγαν. «Θα ξανάρθουμε σε λίγο» είπαν.

Μέσω μηνυμάτων, μάθαμε ότι οι τροϊκανοί συσκέπτονται. Τους πήρε τέσσερις ώρες, ασαφές αν τα βρήκαν μεταξύ τους, αλλά στις 11 άρχισε η τηλεδιάσκεψη.

«Με το ΠΑΣΟΚ τα βρήκατε;» ρωτάμε λίγο πριν αρχίσουν. «Μία μία οι μάχες» λέει κυβερνητική πηγή με νόημα. Ωραία. Η τρόικα δεν συμφωνεί στο εσωτερικό της, τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν συμφωνούν μεταξύ τους αλλά με έναν τρόπο μαγικό κάπου πρέπει να τα βρουν. Καλά ξεμπερδέματα.

Κατά τις 12, άρχισαν τα τσιγάρα. Μαυραγάνης και Λαζαρίδης βγήκαν στο αίθριο, τσιγάρο ο Μαυραγάνης, πίπα ο Λαζαρίδης.

Κατά τη μία μετά τα μεσάνυχτα, άλλο δίδυμο. Οχι για τσιγάρο. Παπασταύρου, Λαζαρίδης, στο σαλονάκι έξω από την αίθουσα τηλεδιάσκεψης, βηματίζουν νευρικά πέρα δώθε, μιλάνε στα κινητά. Την έχουμε στήσει απέναντι, στην τζαμαρία, και τους βλέπουμε. Αν τους πιάσεις από τη μύτη, σκάνε.

Ας στείλουμε κανένα μήνυμα στην τρόικα. «No date», η απάντηση. Να πάρει…

Το κουίζ το βάζει ο Σπύρος. Πότε ανακοινώθηκε πρώτη φορά ότι ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα; Το 1953. Μαρκεζίνης. Υποτίμηση δραχμής κατά 50%, ανακοίνωση ότι καταργούνται τα κλειστά επαγγέλματα. Πλάκα μας κάνεις… Αρχίζουμε τις ιστορίες, να περάσει η ώρα. Αλλο μήνυμα από τους συσκεπτόμενους. «The night is young».

Θυμόμαστε τις εποχές που με την κατάθεση του προϋπολογισμού –όπως έγινε χθες –μια από τις κλασικές ερωτήσεις ήταν «πότε θα εφαρμοστεί η εισοδηματική πολιτική». Μετά γράφαμε αυξήσεις μισθών ένα κουλούρι, οι αυξήσεις δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό. Τώρα δεν έχουμε ούτε πληθωρισμό.

Ποιος μου είπε νωρίτερα να μην πάρω καφέ γιατί δεν θα μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ; Εγώ, απαντάω στη Δήμητρα.

Κατά τη μία με παίρνει τηλέφωνο η κόρη μου. Μαμά, πότε θα έρθεις, πού είσαι; Πού να σου εξηγώ κοριτσάκι μου, πέσε για ύπνο…

Ο Χαρδούβελης στις τρεις και κάτι μάς απαντά στην ερώτηση αν έχουμε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. «Οχι ακόμα». Συνεχίζουμε αύριο. Ευτυχώς ο σύζυγος είναι συνάδελφος και καταλαβαίνει γιατί η γυναίκα του ξενυχτάει στο υπουργείο Οικονομικών.