Στην υγειά των ελλήνων αγροτών κερνά τους καταναλωτές της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία που προχωρά με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας το οποίο ξεκίνησε το 2008 και αποτελεί το μεγαλύτερο ανάλογο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Ηδη, για το 2014, η παραγωγή ελληνικού κριθαριού, για λογαριασμό της Αθηναϊκής, από έλληνες αγρότες φτάνει τους 89.906 τόνους ελληνικό κριθάρι με το οποίο φτιάχνονται και οι 12 μπίρες που παράγονται στην χώρας μας. Παράλληλα η εταιρεία έχει ξεκινήσει και εξαγωγές ελληνικής βύνης σε άλλες αγορές.

Οι 89.906 τόνοι ελληνικό κριθάρι που υπολογίζονται σε αξία στα 21,3 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται στον απολογισμό του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρείας για το 2014, τον οποίο παρουσίασε πρόσφατα η διοίκηση σε εκπροσώπους της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγροτικών φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου.

ΣΕ 23 ΝΟΜΟΥΣ. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν πάνω από 3.010 έλληνες παραγωγοί, που καλλιεργούν κριθάρι σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 235.000 στρεμμάτων σε 23 νομούς της χώρας, ενώ ήδη η παραγωγή τους από την αρχή έναρξης του προγράμματος, το 2008, είναι συνολικά 200.886 τόνοι υψηλής ποιότητας βυνοποιήσιμου κριθαριού.

Το πρόγραμμα ξεπερνά σε αξία τα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει ήδη δημιουργήσει 830 νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Τον απολογισμό του προγράμματος έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Ζωούλλης Μηνά, σε ειδική εκδήλωση παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρη Κουκουλόπουλου, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του πρέσβη της Ολλανδίας Jan Versteeg που τόνισε ότι το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού αποτελεί για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία δέσμευση αλλά και στρατηγική προτεραιότητα. «Γιορτάζουμε την επίτευξη του πάγιου στόχου μας για 100% κάλυψη της παραγωγής μας από ελληνικό κριθάρι, αλλά και το ξεκίνημα των εξαγωγών ελληνικής βύνης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε αγορές του εξωτερικού και στέλνουμε το μήνυμα στους 3.010 έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ότι είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε μαζί να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία και τον τόπο μας», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Ποιο συγκεκριμένα, οι μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Free, Amstel Radler, Amstel Bock, Heineken, Fischer, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, ΑΛΦΑ Weiss, ΒΙΟΣ 5 και Buckler, είναι οι πρώτες και μοναδικές μπίρες στην Ελλάδα που ακολουθούν μια 100% καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή, αφού παράγονται πλέον όλες εξ ολοκλήρου από ελληνικό κριθάρι που, στη συνέχεια, βυνοποιείται στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Σε όλη τη διάρκεια του Προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει τους έλληνες παραγωγούς με συμβουλευτική από ομάδα εξειδικευμένων γεωπόνων αλλά και σεμινάρια που στοχεύουν στην αποδοτικότερη διαχείριση των καλλιεργειών τους σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Παράλληλα από το 2011 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινίασε 5 πειραματικούς αγρούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί δοκιμάζονται νέες ποικιλίες κριθαριού στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας με στόχο αποδοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες και ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης κατά μέσο όρο περίπου 20%.