Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για τις αλλαγές στο Δημόσιο και ειδικότερα το ζήτημα του νέου ενιαίου μισθολογίου, συζητήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανάλογη σύσκεψη για το μισθολόγιο του Δημοσίου είχε πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Παράλληλα, δεν έγινε νέα τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, «περιμένουμε απαντήσεις από την τρόικα για να συνεχίσουμε».

Οπως μετέδωσε το Mega, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν έγινε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας με αίτημα της Αθήνας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 9 το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι «δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «με διάφορους τρόπους» μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου παραμένει».

«Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ο Μ. Σχοινάς απάντησε: «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία».

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η τετράωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε ότι «δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία» για την επιστροφή της τρόικας και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Το βασικό «αγκάθι» είναι η στάση της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2015. «Εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» (σ.σ. η τρόικα το προσδιορίζει σε 2,6- 3,6 δισ. ευρώ) ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος.

Ο ίδιος αντέτεινε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια». Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, επίσης, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων και πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.