Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει κινηθεί για να αυξήσει γρήγορα τον πληθωρισμό και να διευρύνει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου των τιμών. Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε νέα παρέμβασή του, αυτή τη φορά σε ομιλία του σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, δίνοντας το στίγμα της νομισματικής πολιτικής που θα συνεχίσει να ακολουθεί.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό, όπως επιβάλλει η εντολή που έχουμε για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό «μειώνονται σε επίπεδα που θα έλεγα ότι είναι υπερβολικά χαμηλά».

Ηδη η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, έχει χορηγήσει φθηνά δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας στις τράπεζες και άρχισε αγορές καλυμμένων ομολογιών.

Ο Ντράγκι έχει αρνηθεί να αποκλείσει αγορές και κρατικών ομολόγων. Ενόσω μιλούσε το ευρώ δεχόταν νέες πιέσεις πέφτοντας ακόμη και κάτω από τα 1,25 δολάρια. Υποχώρηση σημείωναν επίσης τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης, κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού της στα επίπεδα των αρχών του 2012 σε μια προσπάθεια να οδηγήσει σε ανάκαμψη την οικονομία της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει αύξηση του ισολογισμού έως 1 τρισ. ευρώ. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ανήλθε το προηγούμενο τρίμηνο σε μόλις 0,2%, ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε 0,4% και είναι πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%. Η ποσοτική χαλάρωση πάντως έχει δυσκολίες. Οσον αφορά την ευρωζώνη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι μεγάλες αγορές κρατικού χρέους να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από πρακτικής σκοπιάς.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν διαφωνήσει με την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως και αξιωματούχοι κρατικών τραπεζών που θεωρούνται παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας. Ακόμη κι αν ξεπεραστούν οι αντιδράσεις αυτές όμως, μια τέτοια πολιτική δεν είναι σίγουρο ότι μαζί με την υποχώρηση του ευρώ ως νομίσματος θα οδηγήσει και σε οικονομική ανάκαμψη. Αυτό είναι ένα δίλημμα το οποίο θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει ο Ντράγκι, μετά τις νέες του δηλώσεις ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει στην ανάληψη δράσης για την τόνωση των τιμών.

© Bloomberg News