Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει τιτλοποιημένα δάνεια (Asset-Backed Securities, ABSs), όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να δανείζουν περισσότερο ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

«Μετά τη δημοσίευση της νομικής πράξης για την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ABS, το Ευρωσύστημα άρχισε τις αγορές στις 21/11/2014», ανέφερε η ΕΚΤ στο Twitter.

Το πρόγραμμα είναι ο ένας πυλώνας της στρατηγικής που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ευελπιστεί ότι θα αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού του ιδρύματος σε έως και 1 τρισ. ευρώ.

Ηδη, η Τράπεζα αγοράζει καλυμμένους τίτλους, μια θεωρούμενη ασφαλή μορφή χρέους, που συχνά βασίζεται σε υποθηκευμένα ακίνητα.

Τα προγράμματα αυτά θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η ΕΚΤ θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία για τις αγορές στις οποίες προβαίνει στον ιστότοπό της περί τις 16.30 κάθε Δευτέρα.

Εάν δεν φθάσει το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ που έχει ορίσει ή διαπιστώσει ότι η στρατηγική της δεν επαρκεί για να τονώσει στον επιδιωκόμενο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, η πίεση που αντιμετωπίζει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ για να τυπώσει χρήμα ώστε να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ασκώντας μια πολιτική γνωστή με τον όρο ποσοτική χαλάρωση.

Πάντως οι προσδοκίες των παραγόντων των αγορών όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ είναι μάλλον περιορισμένες.

Για να περιορίσει τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή τέτοια τιτλοποιημένα δάνεια, με την ελπίδα πως άλλοι επενδυτές θα αγοράσουν τους τίτλους που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Πιο κοντά στην ποσοτική χαλάρωση

Ένα βήμα πιο κοντά στην ποσοτική χαλάρωση για τη διάσωση της οικονομίας της ευρωζώνης έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο ντράγκι, δηλώνοντας την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός είναι «υπερβολικά χαμηλός» και πρέπει να αυξηθεί άμεσα όσο χρειάζεται.

Ο Ντράγκι είπε ότι δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της οικονομίας στους επόμενους μήνες και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επεκτείνει και να επιταχύνει το πρόγραμμά διοχέτευσης ρευστότητας εάν τα υπάρχοντα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή.

«Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας – θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες, όσο το δυνατόν συντομότερα, όπως απαιτείται για την σταθερότητα των τιμών», είπε σε ομιλία του σε ετήσιο τραπεζικό συνέδριο.

«Αν η πολιτική μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να το πετύχουμε ή αν υλοποιηθούν περισσότεροι κίνδυνοι ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού, θα αυξάναμε την πίεση και θα διευρύναμε περαιτέρω τα δίκτυα μέσω των οποίων παρεμβαίνουμε, διαφοροποιώντας αντίστοιχα το μέγεθος, τον ρυθμό και τη σύνθεση της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».

Αναλυτές είπαν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται πιο κοντά σε επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.