Παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι«υπάρχει σύγκλιση, αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Παλεύουμε. Εχουν κάνει λάθη», τονίζοντας ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει, μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τετάρτη στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

«Δεν θα υπάρξουν οριζόντιου χαρακτήρα φορολογικές επιβαρύνσεις»

«Οι αλλαγές του φορολογικού θεσμικού πλαισίου που εξετάζονται πλέον, όχι μόνο δεν θα επιφέρουν οριζόντιου χαρακτήρα φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά αποσκοπούν στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος προς όφελος των ειλικρινών φορολογούμενων πολιτών», ανέφερε, ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Οπως τονίζει ο υπουργός, «η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας και την παραμονή της στην ευρωζώνη».

Βασικοί στρατηγικοί στόχοι της κυβέρνησης, όπως σημειώνει ο κ. Χαρδούβελης, είναι η θεμελίωση ενός νέου βιώσιμου και μακρόπνοου αναπτυξιακού προτύπου, η άμεσα συσχετιζόμενη με αυτή ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τώρα, που είναι πλέον αδιαμφισβήτητα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, η στοχευμένη προώθηση πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε σε απάντηση αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.