Φρένο βάζουν οι ίδιες οι τράπεζες στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών προαναγγέλλοντας ότι δεν πρόκειται να άρουν το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας το 2015 ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα αυτό.

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών δηλώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας το 2015 αφού κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, θα προκαλούσε νέα βουτιά στις τιμές στην κτηματαγορά ενώ η συγκέντρωση και διαχείριση χιλιάδων μικρών ακινήτων θα ήταν ασύμφορη λόγω υψηλού κόστους για τις τράπεζες.

ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ. «Ειδικά για την πρώτη κατοικία δεν έχει νόημα η άρση των πλειστηριασμών», δήλωσε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των στόχων και των δεσμεύσεων της Eurobank για το 2015 ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

«Είτε αρθούν είτε δεν αρθούν οι πλειστηριασμοί, δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική μας στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Το κόστος διαχείρισης είναι πολύ μεγάλο για μια τράπεζα όταν βρεθεί να έχει στην κατοχή της τόσα πολλά ακίνητα» ανέφερε ο επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση όποια και αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ως γνωστόν, η άρση των πλειστηριασμών ακινήτων αποτελεί ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με την τελευταία να πιέζει για την άρση του καθεστώτος προστασίας που υπάρχει σήμερα για την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση από την πλευρά της χαράσσει κόκκινη γραμμή προωθώντας μέτρα για τη συνέχιση και το 2015 ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς το ισχύον λήγει στο τέλος του έτους.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια των δηλώσεων που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλας δίνοντας μια πρώτη γεύση των προθέσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και των αντιρρήσεών τους στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

«Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο» είχε τονίσει χαρακτηριστικά εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είχε δηλώσει ότι οι τράπεζες συμφωνούν με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχουν ολοκληρώσει όλη την απαραίτητη προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο ώστε να εφαρμόσουν άμεσα τον νέο νόμο.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθες και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank o οποίος σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν πλέον στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και ότι από αυτές μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά έως και 150.000 επιχειρήσεις.

«Είμαστε έτοιμοι για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε περίπου 40.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπάγονται στα κριτήρια της ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων. Αυτές οι επιχειρήσεις αφορούν την Eurobank ενώ συνολικά στο τραπεζικό σύστημα μπορούν να ευνοηθούν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων μεταξύ 120.000-150.000 επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιον, η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αποτελεί προτεραιότητα και μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών, κατά μέσο όρο στο τραπεζικό σύστημα οι 7 στους 10 δανειολήπτες εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους, ενώ το 15% των δανειοληπτών με δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 180 μέρες είναι «strategic default», δηλαδή αρνούνται να πληρώσουν.