Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς επενδυτές προχώρησαν σε αγορές σπιτιών σε μια χρονική περίοδο που τα χαμηλά επιτόκια κάνουν άλλες μορφές επενδύσεων λιγότερο ελκυστικές.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,2% συνολικά σε σύγκριση με πέρυσι. Οι τιμές των κατοικιών που στεγάζουν πολλές οικογένειες μαζί αυξήθηκαν κατά 7,2%, σύμφωνα με δείκτη που δημοσιοποίησε η Ενωση Τραπεζών της Γερμανίας (VDP). Οι τιμές σε συγκροτήματα διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 2,6%, καθώς είχαν ενισχυθεί αρκετά τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Τα κτίρια που στεγάζουν κατοικίες «εξακολουθούν να ζητούνται από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές» είπε ο Γενς Τόλκμιτ, πρόεδρος της VDP, της ένωσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Οι επενδυτές ελκύονται από κατοικίες προς ενοικίαση που έχουν την προοπτική να προσφέρουν αξιόλογες αποδόσεις, αλλά και από την προοπτική να κερδίσουν από μια μελλοντική αύξηση στις τιμές. Αυτό γίνεται σε μια χρονική περίοδο που άλλες μορφές επενδύσεων προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.

ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ. Τα χαμηλά επιτόκια κάνουν επίσης πιο φθηνό τον δανεισμό για όσους θέλουν να πάρουν στεγαστικά δάνεια. Τα νέα ενοίκια σε κτίρια διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,6% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, ανέφερε Από τη θετική πορεία της αγοράς έχουν ωφεληθεί ακόμη εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση ακινήτων, όπως είναι η Deutsche Annington Immobilien SE και η Deutsche Wohnen AG, καθώς οι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές μετοχών του κλάδου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Barkow Consulting GmbH. Αυξημένες συναλλαγές καταγράφονται επίσης και σε γραφεία τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο επενδυτών.

Οι τιμές αγοράς γραφείων αυξήθηκαν κατά 3,7% το τρίτο τρίμηνο, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 1,8%, σύμφωνα με τη VDP. Τα εμπορικά ακίνητα προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών που έχουν αυξημένη ρευστότητα.

© Bloomberg News