Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας υποχώρηση για δεύτερο συνεχές τρίμηνο –κάτι που είναι ο ορισμός της ύφεσης. Μετά τις εξελίξεις οι μετοχές στο Τόκιο πραγματοποίησαν βουτιά, ενώ απώλειες σημείωναν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία όμως στη συνέχεια ανέκαμψαν. Νέα βουτιά σημείωσαν και οι τιμές του πετρελαίου.

«Κανείς τομέας της οικονομίας της Ιαπωνίας δεν είναι ενθαρρυντικός» είπε ο Γιοσίκι Σίνκε, επικεφαλής οικονομολόγος της Dai – ichi Life Research Institute, που είχε δώσει τη χαμηλή πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg. «Τα νέα στοιχεία θα αποτελέσουν άλλη μια τραυματική θύμηση για τους ιάπωνες πολιτικούς όσον αφορά την αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση».

Για τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε τα νέα αυτά στοιχεία πιθανότατα δείχνουν ότι θα αναβάλει τη δεύτερη αύξηση του εν λόγω φόρου που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2015, κίνηση που, όπως έλεγαν αξιωματούχοι, μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε εκλογές στη χώρα. Ο Αμπε είπε στους δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεν ήταν καλά και ότι θα αποφασίσει για το τι θα κάνει με τη νέα αύξηση του φόρου κατανάλωσης έπειτα από προσεκτική ανάλυση των δεδομένων.

Η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια έχει πρόβλημα εσωτερικής κατανάλωσης και η αύξηση του φόρου αυτού επέτεινε, όπως αποδείχθηκε, ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Επίσης η αύξηση αυτή ανέβασε ακόμη περισσότερο το κόστος ζωής για τους κατοίκους της χώρας. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει με γρηγορότερους ρυθμούς από την αύξηση των μισθών.

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε αυξήσει τον φόρο στο 8% από 5%, κάτι που είχε προκαλέσει το δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που είχε καταγραφεί στην οικονομία τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

© Bloomberg News