Απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο να επιστρέψει εντός του Σαββατοκύριακου η τρόικα στην Αθήνα καθώς, όπως μετέδωσε το Mega, οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και οι εκπρόσωποι των δανειστών διαμηνύουν πως θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε πολλά ζητήματα, αν όχι συμφωνία, ώστε να επιστρέψουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους της τρόικας, το Mega μετέδωσε ότι είναι «από δύσκολο έως απίθανο» να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Είναι πολλά τα ζητήματα που είναι ανοιχτά. Ακόμη και να μην συμφωνήσουμε σε όλα, θα πρέπει να γίνει πρόοδος σε αρκετά ζητήματα προτού αποφασίσει η αποστολή να έρθει και πάλι στην Αθήνα» δήλωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί στο Mega, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη «αγκάθια» στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ομως και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να έρθει η αποστολή υπό τον κ. Γκογιάλ στην Αθήνα.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, το Ταμείο ζητά περισσότερες και καλύτερες απαντήσεις από την Ελλάδα, ενώ προετοιμάζεται για τη συζήτηση που θα γίνει αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους καθώς η θέση του ΔΝΤ είναι πως επιβάλλεται «κούρεμα» κάτι που δεν θέλουν κυρίως οι Γερμανοί.

Το μεσημέρι της Τρίτης η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών μη αποκλείοντας αυτό να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς τόνισε:

«Απαιτείται πρόοδος σε αρκετά ανοιχτά ζητήματα κυρίως για τον προϋπολογισμό του 2015, τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αύξηση φορολογικών συντελεστών και τις άλλες πηγές δημοσίων εσόδων. Οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται αλλά δεν μπορώ να πω ακόμη, να επιβεβαιώσω την ημερομηνία επανεκκίνησης της αξιολόγησης».

Ωστόσο, πριν την τοποθέτηση της Μ. Αντρέεβα, πηγές του Eurogroup άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ δεν απέκλειαν να υπάρξει υποχώρηση σε ορισμένα από τα ανοιχτά μέτωπα υπό την προϋπόθεση όμως η Αθήνα να βάλει σε τροχιά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

«Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.