Το εντυπωσιακό σε μέγεθος εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall, των 105.000 τ.μ. και των 200 καταστημάτων – που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία – εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στη Σόφια, ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό, παρουσία ελλήνων και βουλγάρων επιχειρηματιών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Το πρότζεκτ έχει έντονο ελληνικό χρώμα αφού πίσω από την επένδυση, η οποία ανέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ, είναι ο Όμιλος εταιρειών Danaos (κατά 50%), που δραστηριοποιείται στον ναυτιλιακό τομέα, και ο Όμιλος Εταιρειών Fourlis (το υπόλοιπο 50%), ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους retail στα Βαλκάνια. Ο τελευταίος δε έχει ήδη ισχυρή παρουσία στη Βουλγαρία κατέχοντας το brand name της ΙΚΕΑ στη χώρα από το 2011. Μάλιστα το Sofia Ring Mall βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κατάστημα ΙΚΕΑ. Εμπορικό κέντρο και ΙΚΕΑ θα επικοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρα καθώς και υπογείως και θα έχουν κοινό πάρκινγκ.

Το Sofia Ring Mall βρίσκεται στη νοτιότερη ζώνη του Sofia Ring Road, στους πρόποδες του βουνού Βίτοσα. Θα διαθέτει πάνω από 400 μάρκες, 100 από τις οποίες εμφανίζονται για πρώτη φορά στη Βουλγαρική αγορά. Επίσης, στους χώρους του Mall θα υπάρχει multiplex με 10 κινηματογράφους (το μοναδικό στη χώρα με δέκα VIP αίθουσες), το μεγαλύτερο κέντρο ψυχαγωγίας εσωτερικού χώρου, η μεγαλύτερη πίστα για kart στη χώρα, έκτασης 7,500 τ.μ., δωρεάν parking 3,500 θέσεων, VIP parking 100 θέσεων. Ακόμη, θα διαθέτει χώρους εστίασης, καφέ, σούπερ μάρκετ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Φουρλής, Βασίλης Φουρλής, «κάθε νέα γενιά mall διαφέρει από την προηγούμενη. Σε τι διαφέρει αυτό; Πρώτον, το Sofia Ring Mall δεν προσφέρεται μόνο για shopping, για αγορές δηλαδή αλλά και για entertainment, για διασκέδαση. Παράδειγμα αποτελούν η πίστα κάρτ η μοναδική εσωτερική στην Ευρώπη και το πάρκο ψυχαγωγίας για παιδιά, το FUNTASY Ring Park». Επεσήμανε μάλιστα ότι τα καταστήματα στη Βουλγαρία είναι ανοιχτά και Σάββατο και Κυριακή και πως το 50% του τζίρου τόσο στο ΙΚΕΑ και γενικότερα στα μαγαζιά γίνεται Παρασκευή και Σαββατοκύριακο.

Η δεύτερη βασική διαφορά του Sofia Ring Mall σε σχέση με τα άλλα της Βουλγαρίας είναι ότι έχει πολλούς εξωτερικούς χώρους. Στο ολοκαίνουριο εμπορικό κέντρο όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα έχουν βεράντες με τραπεζάκια έξω σημείωσε ο κ.Φουρλής. Έτσι θα μπορούν να ανοίγουν τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέροντας απεριόριστη θέα στο βουνό Βίτοσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού κεφαλαίου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Danaos Γιάννης Κούστας ανέφερε πως «επιθυμία μας δεν ήταν να δημιουργηθεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο αλλά να προσφέρουμε έναν νέο τρόπο ζωής. Είναι η πρώτη φορά στη Βουλγαρία και η πρώτη επένδυση στα Βαλκάνια που συνδυάζει την αγορά, με τη διασκέδαση αλλά και τη φύση».

Οι υπεύθυνοι της επένδυσης εκτιμούν ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να συνδυάσουν τα ψώνια τους με μια βόλτα στο βουνό καθώς το τελεφερίκ που οδηγεί εκεί βρίσκεται πολύ κοντά στο εμπορικό κέντρο. Εκτιμάται ότι το νέο Mall τη Σόφιας θα έχει 40.000 επισκέπτες την ημέρα.

Επιπλέον, στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ένα θέατρο για μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα. Όσο για τους χώρους πρασίνου, γύρω από το εμπορικό κέντρο ξεπερνούν τα 28.000 τ.μ. και θα προσφέρονται για πικ νικ και περίπατο.

Για τη σημασία που έχει η επένδυση στην περιοχή στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάπτυξή της μίλησαν τόσο η Δήμαρχος της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα όσο και o πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ που έδωσε το «παρών» στο γκαλά για το άνοιγμα του Sofia Ring Mall, το βράδυ της Τετάρτης.

Ανάμεσα στα διάσημα brands που εισέρχονται για πρώτη φορά στην τοπική αγορά της Σόφιας είναι και το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ελλάδα, τα Notosgalleries. Το κατάστημα στο Sofia Ring Mall διαθέτει 100 διεθνείς μάρκες σε ρούχα, 50 διάσημες μάρκες σε αξεσουάρ, τσάντες και παπούτσια, αλλά και 100 μάρκες καλλυντικών και αρωμάτων.

Η ατμόσφαιρα στο καινούριο εμπορικό κέντρο την Πέμπτη ήταν εορταστική αφού τα περισσότερα καταστήματα είχαν διοργανώσει εκδηλώσεις και έκαναν προσφορές για να προσελκύσουν και να υποδεχτούν τους καταναλωτές της Σόφιας. Από το μεσημέρι και μετά η προσέλευση των κατοίκων της Σόφιας ήταν αυξημένη καθώς πολλές οικογένειες επέλεξαν να κάνουν την πρώτη τους βόλτα στο ολοκαίνουριο mall για ψώνια και διασκέδαση.

Σημειώνεται ότι το Sofia Ring Mall αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ στο νότιο τμήμα της Σόφιας, του Sofia Ring Development. Θα περιλαμβάνει εκτός από το ΙΚΕΑ και το εμπορικό κέντρο, οικιστικές περιοχές και μικτή ζώνη συνολικής επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 120-130 απ’ αυτά θα αφορούν το Sofia Ring Mall.