To τέλος του μνημονίου και τη μετάβαση σε μια νέα σχέση με τους εταίρους μας που δεν θα περιλαμβάνει «τράβηγμα του αυτιού» περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega.

Θα περάσουμε πρώτα από «μια περίοδο προσαρμογής, που θα διαρκέσει έξι μήνες έως έναν χρόνο», έως ότου βγούμε εντελώς, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία., είπε ο υπουργός Οικονομικών. Αλλά και σ’ αυτή την περίοδο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, δεν θα «τραβάει κανείς το αυτί μας».

Θα είναι μια σχέση «συνετή», όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχει ένα «δίχτυ ασφαλείας», σε περίπτωση που δεν μας δανείσουν οι αγορές.

Ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρύθμιση για το χρέος θα γίνει πριν τις προεδρικές εκλογές, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις από τους εταίρους μας.

Για την ανάπτυξη ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι από τον επόμενο χρόνο οι μισθωτοί θα δουν μικροαυξήσεις στις αμοιβές τους και η κατανάλωση θα αυξηθεί. «Γι αυτό και δεν θέλω πρόωρες εκλογές», σημείωσε, εννοώντας για να μη χαλάσει το κλίμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί, σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , να συμφωνήσει κι αυτός στις ρυθμίσεις που θα έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση. «Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται», είπε, αναφερόμενος στις παροχές, ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε ότι «θα είναι λάθος ο λεονταρισμός του».

Ωστόσο, έκανε εντύπωση η παρατήρησή του ότι κάποιες φορές, όπως στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμφων οφειλών , ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε πλάτη» σε ρυθμίσεις.

«Οι Ελληνες υπερφορορολογούνται»

«Φυσικά υπερφορολογούνται οι Ελληνες», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας, μάλιστα ότι πληρώνουν συνεχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι, λόγω της αδυναμίας του κράτους να πιάσει τη φοροδιαφυγή, αν και πρόσθεσε ότι τελευταίως υπάρχει βελτίωση στους ελέγχους. Ωστόσο, είπε ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος σαν τον ΕΝΦΙΑ, μόνο που εδώ μπήκε σε μια δύσκολη στιγμή.

Ακόμη , ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε ότι το μνημόνιο πέτυχε, αλλά είχε μεγάλο κόστος , ενώ υποστήριξε ότι δεν νομίζει πως κινδυνεύουμε πλέον να βγούμε από το ευρώ.

Μιλώντας για τον εαυτό του, είπε ότι «δεν είμαι κανένα παιδάκι των βορείων προαστίων», αν και ζει τώρα στα βόρεια προάστια, καθώς έδωσε αγώνα για να σπουδάσει και να πετύχει ακαδημαϊκά, ενώ η πρόταση του Πρωθυπουργού ήταν γι αυτόν μια πρόκληση που δεν μπορούσε να αρνηθεί «και τον ευχαριστώ γι αυτό».