Ράλι διαρκείας συνεχίζει να κάνει το δολάριο προκαλώντας «τραμπάλα» στο παγκόσμιο συναλλαγματικό σύστημα με ανακατατάξεις στις ισοτιμίες βασικών νομισμάτων από το ευρώ και το ελβετικό φράγκο μέχρι το γεν και το ρούβλι.

Πρόκειται για δυναμική που δημιουργείται αφενός από την προσδοκία ανόδου των επιτοκίων της Fed, αφετέρου από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα σε συνδυασμό και με την κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να ανακοινώσει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Χθες το δολάριο εκτινάχθηκε περαιτέρω, ειδικά εις βάρος του ιαπωνικού γεν που μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας (112,76 γεν), ενώ το ευρώ έφτασε να υποχωρεί έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε χαμηλό διετίας (1,244 δολ.), επίπεδα που είχε να πιάσει από τις 22 Αυγούστου 2012.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ. Νέα πτώση σημείωσε επίσης το ελβετικό φράγκο, όπως και το ρούβλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010 στα 1.168,8 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές επιστρέφουν στο δολάριο.

Το δολάριο, που αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία, κατευθύνεται προς ένα επίπεδο που είχε να δει από τον Ιούνιο του 2010, έπειτα και από τα υψηλά επίπεδα επταετίας στα οποία διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ, δείγμα της δυναμικής της μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη. Στην παραπάνω εικόνα συμβάλλει και η επιβράδυνση που παρουσίασε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Κίνα τον Οκτώβριο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύσσεται με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών.

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή όταν στον αντίποδα η οικονομία της ευρωζώνης εξασθενεί όλο και περισσότερο. Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών ίσως πιέσουν την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα στον τομέα της χαλάρωσης μετά και την πρόσφατη κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον Audrey Goh, αναλυτή της επενδυτικής εταιρείας Standard Chartered.

Η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη, έχει επεκτείνει την εργαλειοθήκη της για να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο δύο φορές από τον περασμένο Ιούνιο.

© Bloomberg News