Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με κενά μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή επαγγελματική στέγη έμειναν χωρίς έκπτωση 20% μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ.

Ενδεικτικό της χιονοστιβάδας λαθών είναι το γεγονός ότι μετά τη νέα εκκαθάριση, έκπτωση 4,785 εκατ. ευρώ κέρδισαν 78.399 ιδιοκτήτες με δικαιώματα σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όταν στις 11 Σεπτεμβρίου σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι δικαιούχοι έκπτωσης μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων υπολογίζονταν σε περίπου 700.000.

Πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν προς την πλευρά των φορολογουμένων και τα λάθη που έκαναν κατά τη συμπλήρωση του Ε9 ή του εντύπου Ε2.

Αναφέρουν για παράδειγμα ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει στη στήλη 32 του εντύπου Ε9 τον κωδικό 8 όπου θα πρέπει να δηλωθεί ότι το ακίνητο είναι κενό, ενώ το βασικότερο πρόβλημα ήταν ότι το έντυπο Ε2, στο οποίο δηλώνονται τα μισθωμένα ακίνητα, δεν είναι κωδικοποιημένο. «Φανταστείτε ότι πολλοί φορολογούμενοι είχαν αναγράψει το «κενό» ως «κεννώ» ή «καινό» ή ακόμη με έναν ιδιότυπο κωδικό «ΚΙΔ» δυσχεραίνοντας την αυτόματη διασταύρωση» αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ. Τα ορθογραφικά προβλήματα ξεπεράστηκαν.

Οχι όμως και αυτά που απέρρεαν από την ελλιπή συμπλήρωση του εντύπου Ε2 και τη μη κωδικοποίησή του. Χιλιάδες φορολογούμενοι –ενδεχομένως για να αποφύγουν τον έλεγχο –δεν είχαν δηλώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή είχαν δηλώσει για το ίδιο ακίνητο (ένα στον Εβρο και ένα στην Κρήτη για παράδειγμα) τον ίδιο αριθμό παροχής. Ολοι αυτοί αποκλείστηκαν, αρχικά τουλάχιστον, από την έκπτωση του 20%.

Διαφορετική εικόνα δίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος –αναγνωρίζοντας και τα λάθη των φορολογουμένων –αποδίδει μερίδιο ευθύνης και στο ίδιο το σύστημα εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών με πανομοιότυπα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και για παράδειγμα από τα τέσσερα ακίνητα τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα στη διάρκεια του 2013 η έκπτωση 20% χορηγήθηκε μόνο για το ένα.