Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε τη συνέντευξη Τύπου η οποία ήταν προγραμματισμένο να παραχωρηθεί, μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου, εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες συνεχίζονται ακόμη.

Και τα τρία μέρη εξέφραζαν ελπίδες να επιτευχθεί απόψε μια συμφωνία για την επανέναρξη του εφοδιασμού της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο για τον χειμώνα. Όμως οι διαφωνίες του Κιέβου με την Μόσχα όσον αφορά τις πληρωμές προσκόπτουν τις προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνίας.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα διαρκέσουν ως πολύ αργά», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος διαμεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις.

«Σε περίπτωση συμφωνίας, μια συνέντευξη Τύπου προβλέπεται» να δοθεί αύριο Πέμπτη το πρωί, στις 08:30 [09:30 ώρα Ελλάδας]», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας συνάντηση» για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ο Έτινγκερ νωρίτερα αφού συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz, και λίγο πριν συναντηθεί χωριστά με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας Gazprom.

Εκτίμησε ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι 50%.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια προσωρινή συμφωνία-πακέτο για τον χειμώνα, ώστε να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με ρωσικό αέριο αγορασμένο από την ΕΕ ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015».

Ο Έτινγκερ πάντως υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που πρέπει να αρθούν, ιδίως οι ανεξόφλητες οφειλές της Ουκρανίας προς τη Ρωσία και η προπληρωμή των ποσοτήτων που θα παραδοθούν από τη Μόσχα στο Κίεβο.

Συνολικά πρόκειται για ένα ποσό ύψους 4,6 δισεκ. δολαρίων, διευκρίνισε.

Ο Έτινγκερ είπε ακόμη πως η Ουκρανία έχει «μεγάλα προβλήματα όσον αφορά τις πληρωμές, είναι πρακτικά χρεοκοπημένη».