Σκόντο στον ΕΝΦΙΑ περίπου 100 εκατ. ευρώ, κάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων που έδειξαν τους δικαιούχους εκπτώσεων 20% έως 50% ή και πλήρους απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων. Με τα νέα εκκαθαριστικά, τα οποία επρόκειτο να αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα ξημερώματα με αρκετές δυσκολίες, περίπου 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή σχεδόν ένας στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων έχει έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με κριτήριο την εισοδηματική, περιουσιακή και οικογενειακή του κατάσταση ή έκπτωση 20% για ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν και να τυπώσουν από το Τaxisnet, με τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης τα νέα εκπτωτικά εκκαθαριστικά. Θα διαπιστώσουν:
Μείωση φόρου 20% για ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Μείωση ΕΝΦΙΑ 50% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2013 ήταν χαμηλότερο από 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της περιουσίας δεν ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογoνεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά. Το κριτήριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ήταν πέρυσι χαμηλότερο από 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί) και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων ήταν μικρότερο από 150 τ.μ.
Oσοι έχουν ήδη πληρώσει μία δόση ΕΝΦΙΑ και δικαιούνται έκπτωση θα έχουν συμψηφισμό με τις επόμενες πέντε δόσεις, ενώ όσοι έχουν ήδη πληρώσει περισσότερα από όσα τους αναλογούν τελικά θα έχουν επιστροφή φόρου. Η προθεσμία για την εξόφληση της δόσης Οκτωβρίου λήγει μεθαύριο Παρασκευή.

Μετά και τον δεύτερο γύρο διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ τα βεβαιωμένα έσοδα υποχωρούν κοντά στον αρχικό στόχο των 3,250 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είχε προηγηθεί νέα εκκαθάριση για περίπου 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, των οποίων τα αρχικά εκκαθαριστικά έβγαζαν φόρους εκτός τόπου και χρόνου και μετά τις διορθώσεις τα βεβαιωμένα έσοδα είχαν μειωθεί κατά 167 εκατ. ευρώ.