Τα κατάφεραν να περάσουν αλώβητες από τα στρες τεστ οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Χάρη στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που πραγματοποίησαν την περασμένη άνοιξη αντλώντας 8,3 δισ. ευρώ, πέρασαν και οι τέσσερις (με οριακή ανάγκη κεφαλαίων 18 εκατ. ευρώ μόνο για τη Eurobank) με βάση το λεγόμενο «δυναμικό» σενάριο. Δηλαδή, αυτό που λαμβάνει υπόψη του τις εξελίξεις του 2014 και τα επιχειρηματικά σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν.

Με βάση το στατικό σενάριο, που παγώνει την εικόνα στο τέλος του 2013, το τεστ περνάει μόνο η Alpha Bank, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων περνάει και η Πειραιώς. Ομως, τελικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, δέχθηκε να λάβει υπόψη της και τη «δυναμική» παράμετρο. Ετσι, όλες οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να διαμορφώσουν τον δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας πάνω από το ελάχιστο όριο του 5,5%. Να σημειωθεί ότι το τεστ αφορά την περίοδο 2014-16.

Στα αποτελέσματα δεν έχει συνυπολογισθεί η θετική επίδραση από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου. Κάτι που σημαίνει ότι η θέση των τραπεζών θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Αν και δεν το επιβάλλουν τα στρες τεστ, πάντως, μία τουλάχιστον τράπεζα, η Eurobank, σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι στο εξής και κυρίως από το 2015 θα είναι σε καλύτερη θέση να αντλήσουν κεφάλαια και να ενισχύσουν έτσι τη ρευστότητα στην οικονομία.

Alpha Bank

Πέρασε το στρες τεστ ακόμη και με το στατικό σενάριο η Alpha Bank, αφού ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας ήταν 8,07%, έναντι ελάχιστου ορίου 5,5%, και το κεφαλαιακό πλεόνασμα έφτασε τα 1,3 δισ. ευρώ.Με βάση το δυναμικό σενάριο, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανεβαίνει στο 8,45% και το κεφαλαιακό της πλεόνασμα στα 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, δεν έχει συνυπολογισθεί η ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά 260 εκατ. ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η τράπεζα την περασμένη άνοιξη (συνολικά 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 940 χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου).

Εθνική Τράπεζα

Με κεφαλαιακό πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ πέρασε το δυναμικό σενάριο του στρες τεστ η Εθνική Τράπεζα, με τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας να διαμορφώνεται στο 8,9%. Το δυναμικό σενάριο λαμβάνει υπόψη του το σχέδιο αναδιάρθρωσης 2014-18 που συμφώνησε η τράπεζα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Ιουλίου 2014 (μεταξύ άλλων, πώληση μεριδίου της Finansbank).

Το στατικό σενάριο καταλήγει σε έλλειμμα κεφαλαίων 3,4 δισ. ευρώ, το οποίο μειώθηκε στα 0,9 δισ. ευρώ, μετά την αύξηση κεφαλαίου που έγινε τον Μάιο. Αυτό το έλλειμμα, σημειώνει η τράπεζα, ήδη καλύφθηκε από την κερδοφορία του α’ εξαμήνου του 2014, σε συνδυασμό με τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, που έχει ήδη υλοποιήσει η τράπεζα.

Τράπεζα Πειραιώς

Στο δυναμικό σενάριο, η τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακό δείκτη 6,7%. Στο στατικό σενάριο εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 660 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αφού συνυπολογισθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2014 – αφαιρουμένων των 750 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου τον Μάιο -, εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 6,1%.

Eurobank

Οριακές – στο ύψος των 18 εκατ. ευρώ – είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για τη Eurobank αφού ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας με βάση το δυναμικό σενάριο διαμορφώθηκε μια ανάσα πριν από το 5,5%. Στο στατικό σενάριο εμφανίζει έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, ωστόσο, υποχώρησε στα 1,76 δισ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Μαζί και με τις άλλες κινήσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, σχεδόν μηδενίστηκε.