Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο ρόλος της ως επιτυχημένου οικονομικού επόπτη της ευρωζώνης θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο, πιθανώς με μερικές αποτυχίες.

Στη μία το μεσημέρι της Κυριακής στη Φρανκφούρτη οι επενδυτές θα μάθουν ποιες από τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης απέτυχαν στην ετήσια εξέταση από την ΕΚΤ του ενεργητικού τους και της ικανότητάς τους να αντέχουν στις οικονομικές αναταράξεις. Επειτα από τα δύο προηγούμενα στρες τεστ από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή που δεν ανέδειξαν προβλήματα για τράπεζες οι οποίες όμως στη συνέχεια απέτυχαν, η ΕΚΤ έχει στοιχηματίσει τη φήμη της να πετύχει σε αυτή την άσκηση. «Το άσχημο είναι να εμφανίζονται όλα καλά και ύστερα από τρεις ώς έξι μήνες να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις» ανέφερε ο Nicolas Veron από το ερευνητικό ίδρυμα Bruegel στις Βρυξέλλες. Μεσαίου μεγέθους ιταλικές, κυπριακές, πορτογαλικές και γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αποτύχουν στην αξιολόγηση, με το συνολικό καθαρό έλλειμμα κεφαλαίων ολόκληρου του πιστωτικού συστήματος να εκτιμάται στα 10,2 δισ. ευρώ. Στην πράξη, δεν θα είναι ίδιες όλες οι αποτυχίες. Ακόμη και η Deutche Bank αντιμετωπίζει, σύμφωνα με αναλυτές, τον κίνδυνο μιας τεχνικής αποτυχίας, παρότι είχε κάνει πρόσφατα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 8,5 δισ. ευρώ

«Εχουμε φθάσει πάντως σε ένα σημείο του τραπεζικού κύκλου όπου η πλειονότητα των ζημιών που φέρνουν από το παρελθόν ξεπερνιέται» λέει ο Philippe Bodereau, διεθνής επικεφαλής χρηματοπιστωτικής έρευνας στην Pimco.