Εάν ένας οικονομολόγος από τον Αρη περπατήσει στους δρόμους μιας βρετανικής πόλης θα παραξενευτεί από τα πολλά τραπεζικά καταστήματα που υπάρχουν. Ανήκουν σε διαφορετικές τράπεζες αλλά όλα προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες –δωρεάν ως επί το πλείστον. Ολα έχουν ΑΤΜ στο εξωτερικό τους τα οποία μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές που γίνονται στο γκισέ με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Καλωσήρθατε στον ξεπερασμένο κόσμο της βρετανικής τραπεζικής, της οποίας οι ημέρες είναι πια μετρημένες. Τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν πολλά για τις περισσότερες γνωστές τράπεζες, καθώς θα πέσουν θύματα του Διαδικτύου.

Οι ημέρες που οι πελάτες των τραπεζών απολάμβαναν δωρεάν υπηρεσίες όταν είχαν εκεί λογαριασμό μισθοδοσίας φτάνουν στο τέλος τους –και όχι μόνο στη Βρετανία. Τα μηδενικά επιτόκια σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη καθιστούν πλέον αδύνατο τον κερδοφόρο δανεισμό καταθέσεων που έχουν οι τράπεζες. Εάν αναλογιστούμε και το κόστος που συνεπάγεται η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και η διασφάλιση της ασφάλειας, είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν σύντομα να χρεώνουν για τους τρεχούμενους λογαριασμούς.

Τη σκυτάλη αναλαμβάνει η Τραπεζική μέσω Διαδικτύου (Internet Banking) όπου ο όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί φέτος 10% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την Ενωση Βρετανικών Τραπεζών. Αυτό οφείλεται στο ότι όλο και περισσότεροι πελάτες τραπεζών χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους κινητά τηλέφωνα ή άλλες φορητές συσκευές. Από το 2011 η RBS που έχει τη NatWest έχει δει την κίνηση στα καταστήματά της να μειώνεται 30% και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να διπλασιάζονται. Μέχρι το τέλος του έτους η τράπεζα εκτιμά ότι μόνο το 10% των συναλλαγών θα γίνεται στα καταστήματά της, από 25% πριν από τέσσερα χρόνια. Η μεταφορά των τραπεζικών εργασιών στο Διαδίκτυο φαίνεται και από την εγκληματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία δεκαετία οι ληστείες υποκαταστημάτων μειώθηκαν στο μισό και πέρυσι έγιναν στη Βρετανία μόλις 89.