Στην ερμηνεία, στην ταχύτητα και στον τρόπο υλοποίησης της ρύθμισης για τις 100 δόσεις θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία της κυβέρνησης να δώσει ανάσα σε 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους με συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 70 δισ. ευρώ στην Εφορία και επιπλέον 20 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για να ανοίξουν όμως οι πύλες της ρύθμισης η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να εκδώσουν μια σειρά αποφάσεων και εγκυκλίων ερμηνεύοντας τις διατάξεις. Θα πρέπει επίσης να ανοίξει αμέσως η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxisnet, όπου θα υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των εμπλεκομένων, το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα ώστε να αρχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στη ρύθμιση μπορούν να εντάξουν κάθε ληξιπρόθεσμη ή βεβαιωμένη οφειλή έως την 1η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βάλουν σε πολλές δόσεις ακόμη και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου αλλά και το σύνολο των δόσεων που απομένουν για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Οσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων που αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή στην Εφορία έως τις 31-12-2012, μπορούν είτε να παραμείνουν στη ρύθμιση που έχουν επιλέξει είτε να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση με τις περισσότερες δόσεις. Αν επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση, οι προσαυξήσεις τους θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση το νέο κούρεμα προσαυξήσεων και θα έχουν και έξτρα έκπτωση προσαυξήσεων 20%.

Η έκπτωση 20% δεν αφορά όσους έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Και αυτοί όμως μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι ή οι ασφαλισμένοι να είναι ενήμεροι για τις τρέχουσες οφειλές τους. Οπως διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές, φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να εξοφλείται το σύνολο της οφειλής στην ώρα της. Μπορεί να γίνει παράλληλη χρήση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων για όσους αντιμετωπίζουν αδυναμία έγκαιρης εξόφλησης των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση ή δεν την τηρήσουν, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων θα ενεργοποιούνται σχεδόν αυτόματα.

ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΗ. Ακόμη και εντός της ρύθμισης, η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να προχωρά σε εγγραφή υποθήκης ακινήτου αν θεωρεί ότι η οφειλή δεν είναι «ασφαλισμένη», κάτι που μένει να ερμηνευθεί επακριβώς με εγκύκλιο της κυρίας Σαββαΐδου.

Παράλληλα, η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν σημαίνει πως η Εφορία δεν θα μπλοκάρει μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αν θεωρεί ότι ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει ή δεν θα προχωρεί σε συμψηφισμό μέρους της ρυθμισμένης οφειλής με επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.

Οι συμψηφισμοί θα γίνονται αυτόματα αλλά στο τμήμα που αφορά το 1/7 του ποσού της ρυθμισμένης οφειλής που απομένει για εξόφληση. Αντίστοιχα, η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να κατάσχει από χέρια τρίτου ποσό που πρόκειται να καταβάλει στον οφειλέτη, επίσης στο ύψος του 1/7 της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται.