Ούτε οι δωρεές σε ρευστό που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας μπορούν να προλάβουν την έκρηξη των τιμών των ακινήτων που καταγράφεται στο Λονδίνο. Το μέσο κόστος των κατοικιών στη βρετανική πρωτεύουσα έχει ξεπεράσει τις 500.000 στερλίνες (630.000 ευρώ) αναγκάζοντας όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι για πρώτη φορά να πρέπει να δίνουν όλο και μεγαλύτερες προκαταβολές ως ποσοστό του εισοδήματός τους. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Συμβουλίου Πιστωτών Στεγαστικών Δανείων. Η έκρηξη των τιμών αναγκάζει επίσης τους αγοραστές αυτούς να συνάπτουν πολύ μεγάλα στεγαστικά δάνεια.

Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για την εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων οι αγοραστές αναλογικά με τα εισοδήματά τους βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο όριο που έχουν θέσει πολλές τράπεζες, μετά την πρόσφατη παρέμβαση των εποπτικών Αρχών οι οποίες ζήτησαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σταματήσουν να χορηγούν δάνεια με αυξημένο κίνδυνο.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές αναγκάζονται να ζητούν περισσότερα χρήματα από τους γονείς τους, οι οποίοι δίνουν κάθε χρόνο στα παιδιά τους περίπου 2,5 δισ. ευρώ για να τα βοηθήσουν να αγοράσουν σπίτι.

«Νέοι άνθρωποι με καλές δουλειές βασίζονται στους γονείς τους για να μπορέσουν να νοικιάσουν σπίτι, πόσω μάλλον για να το αγοράσουν» είπε ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Κατοικιών Ντέιβιντ Ορ.

Οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 20% το τελευταίο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας. Οι τιμές είναι πλέον κατά 46% πιο υψηλές σε σύγκριση με την περίοδο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση. Κι εδώ είναι που παρεμβαίνει η… Τράπεζα του Μπαμπά και της Μαμάς.

Τα δύο τρίτα όσων αγοράζουν κατοικία για πρώτη φορά στη Βρετανία τώρα δέχονται χρηματική βοήθεια από τους γονείς τους, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια.

Ο μέσος αγοραστής πρώτης κατοικίας στο Λονδίνο δανείστηκε περίπου 270.000 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ή 3,9 φορές το ετήσιο εισόδημά τους –σε σύγκριση με 3,7 φορές πέρυσι. Καταβάλλουν το 62% των καθαρών αποδοχών τους για να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των στεγαστικών, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι χρόνων.

Αυτό γίνεται παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές κατοικιών στο Λονδίνο δίνουν κατά μέσο όρο προκαταβολή που αναλογεί στο 130% των αποδοχών τους για να κλείσουν ένα σπίτι, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων δέκα ετών.