Χάνουν τον φετινό χειμώνα όσα νοικοκυριά θέλουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση μιας πολυκατοικίας και να βάλουν ατομικό λέβητα αερίου!

Διότι με βάση τη ρύθμιση για την αυτονομία στη θέρμανση που συμπεριελήφθη στη τελική εκδοχή νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, απαιτούνται… 2,5 μήνες για να ξεπεράσει ο ενδιαφερόμενος το σκόπελο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας του. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα επιβαρυνθεί και με συμμετοχή του στα πάγια της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό ως 25%.

Τα παραπάνω προβλέπει η προσθήκη στη ρύθμιση για την αυτονομία στη θέρμανση που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, το οποίο αναρτήθηκε… ξανά χθες στο opengov για δημόσια διαβούλευση, χωρίς να αποκλείεται τελικά να αλλάξει και πάλι (σσ: το σχέδιο νόμου είχε αναρτηθεί για πρώτη φορά τη Δευτέρα, αλλά κατέβηκε μετά από μερικές ώρες).

Σύμφωνα με την τελική μορφή της ρύθμισης, από την ημέρα που ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης πολυκατοικίας να αυτονομηθεί από τη κεντρική θέρμανση θα ζητήσει από το διαχειριστή να συγκαλέσει γενική συνέλευση με αίτημα την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με αερίου, ορίζεται προθεσμία 30 ημερών.

Αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση, προβλέπεται επιπλέον προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομου λέβητα φυσικού αερίου στο διαμέρισμά του!

Στην πράξη δηλαδή μπορεί να περάσουν μέχρι και 2,5 ολόκληροι μήνες προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος εργασίες τοποθέτησης ατομικού λέβητα. Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, όποιος θέλει να αυτονομηθεί θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου !

Τρεις κατηγορίες επιβάρυνσης

Η προσθήκη αυτή δεν είναι η μόνη σε σχέση με το αρχικό κείμενο. Όποιος αυτονομηθεί, υποχρεούται να συνεχίσει να… συμμετάσχει με ένα ποσοστό στις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος θέρμανσης ακόμη και αν δεν το χρησιμοποιεί. Το ανώτατο ποσοστό είναι το 25% που αντιστοιχεί στο πάγιο των κοινόχρηστων θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Τόσο η προσθήκη για τις χρονικές προθεσμίες όσο και αυτή για την συμμετοχή στις δαπάνες παγίου έγιναν από τον υπουργό ΠΕΚΑ Ι.Μανιάτη (διαφωνεί ο υφυπουργός Παπαγεωργίου που τις θεωρεί αντικίνητρα), κατόπιν αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη φυγή των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας από τη κεντρική θέρμανση γιατί διαφορετικά όσοι απομείνουν θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερες δαπάνες». Ειδικότερα, αναφορικά με τις επιβαρύνσεις που περιμένουν όσους θέλουν να βάλουν ατομικό λέβητα αερίου, η ρύθμιση προβλέπει :

A. Σε πολυκατοικίες όπου τα διαμερίσματα έχουν ωρομετρητές στα καλοριφέρ (ένα είδος αυτονομίας), εκείνος που θα αυτονομηθεί θα πρέπει να καταβάλλει ποσοστό 25% της πάγιας συμμετοχής της εν λόγω ιδιοκτησίας στα κοινόχρηστα θέρμανσης. Στη περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη τόσο τα χιλιοστά ιδιοκτησίας, όσο και το πάγιο.

B. Σε παλαιές πολυκατοικίες χωρίς ωρομετρητές, επιβάλλεται το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη ιδιοχρησιμοποιούμενες κατοικίες με ανώτατο όριο το 25%. Στην περίπτωση αυτή η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη διότι το 25% επιβάλλεται με βάση τα χιλιοστά ιδιοκτησίας και μόνο.

Γ. Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, επιβάλλεται το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές.

Τέλος, η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί με απόφασή της να ορίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής κάτω του 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.

Το δικαίωμα αυτονόμησης ισχύει αναλόγως και σε κτίρια περιοχών όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, εφόσον η λειτουργία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, είτε με απόφαση της γενικής συνέλευσης είτε στην πράξη, έχει ουσιαστικά διακοπεί.

Υπό τις παραπάνω προυποθέσεις, όποιος επιθυμεί να αυτονομηθεί, μπορεί να το κάνει με την εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης με ηλεκτρικές αντλίες (heat pumps) αέρος – νερού, και αφού αποσυνδέσει τα αντίστοιχα θερμαντικά σώματα από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.