Τροπολογία ώστε να μην παρακρατούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις (επιδοτήσεις) που λαμβάνουν οι αγρότες στην περίπτωση ασφαλιστικών οφειλών τους προς τον ΟΓΑ, κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ανοιχτή διάθεση και χρήση εγγράφων και πληροφοριών του Δημοσίου.

Με την εν λόγω ρύθμιση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εξαίρεση των κοινοτικών ενισχύσεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι αγρότες σε σχέση με τις εκτάσεις και τα ζώα, από την παρακράτηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει ο σχετικός νόμος (4254/2014).

Παράλληλα, ζητείται να υπάρχει συμψηφισμός των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ, με τις απαιτήσεις που πρόκειται να τους καταβληθούν από το Δημόσιο ή από ιδιώτες.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της, οι άμεσες κοινοτικές ενισχύσεις καταβάλλονται στους αγρότες για αντιμετώπιση ενός μέρους του κόστους παραγωγής και εξ αυτού του λόγου δεν αποτελούν εισόδημα.

Μάλιστα, ο Κανονισμός 1306/2013 της ΕΕ δεν επιτρέπει να γίνεται καμία παρακράτηση των ενισχύσεων και απαιτεί ρητά αυτές να καταβάλλονται στο λογαριασμό τους και μόνο, για τη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Με την τροπολογία προτείνεται η καταβολή της οφειλόμενης ασφαλιστικής εισφοράς να πραγματοποιείται με απευθείας κατάθεση του οφειλόμενου ποσού από τον ασφαλισμένο σε ειδικό για τον σκοπό αυτόν τραπεζικό λογαριασμό του ΟΓΑ.

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο υπόχρεος αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, δύναται να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ να εισπράξει, για λογαριασμό του, το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν εντός του έτους, από φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται το σύνολο ή μέρος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ή που παρά την εξουσιοδότηση, ο ΟΓΑ αδυνατεί να εισπράξει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, το σχετικό οφειλόμενο ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΟΓΑ, η οποία αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του οφειλέτη ΔΟΥ, εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων και αποδίδεται στον ΟΓΑ.

Την τροπολογία υπογράφουν ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι βουλευτές Παναγιώτης Ρήγας, Χρήστος Γκόκας, Γιάννης Κουτσούκος, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, Γιάννης Δριβελέγκας, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Δημήτρης Σαλτούρος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Μιχάλης Κασσής, Πύρρος Δήμας, Αθανάσιος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου, Νίκος Σηφουνάκης και Απόστολος Κακλαμάνης.