Διευκρινίσεις για τα μεγέθη του προϋπολογισμού 2015 ζητά με επιστολή της από την Ιταλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυναν επιστολή με την οποία ζητούνται από την ιταλική κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για τον προϋπολογισμό του 2015.

Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, η επιστολή της ΕΕ αναφέρει πως το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 περιέχει «σημαντικές αποκλίσεις» από τους μεσοπρόθεσμους στόχους προσαρμογής της χώρας. Ζητά δε τεκμηρίωση από τη Κυβέρνηση Ρέντσι για τους λόγους που αποκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια των Συνθηκών της ΕΕ, αλλά και πως θα μπορέσει να διασφαλίσει την συμμόρφωση της χώρας.

Μόλις την Τετάρτη ο Ματέο Ρέντσι είχε επικρίνει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τη λιτότητα που επιβάλλεται στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως «ηευρωζώνη πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και να εγκαταλείψει την προσέγγιση που βασίζεται μόνο στις πολιτικές λιτότητας», σε μια τοποθέτηση που σύμφωνα με αναλυτές ήταν απάντηση στις προεξοφλημένες ανησυχίες των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ρώμης.

Ο Ρέντσι υποστήριξε επιπλέονς πως οι Ιταλοί πρέπει να απαλλαγούν από το «σύνδρομο κατωτερότητας» έναντι των θεσμών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει πλέον να εκλαμβάνονται σαν «ένας αυστηρός και βλοσυρός καθηγητής που μας λέει τι πρέπει να κάνουμε».