Στην πώληση ποσοστού 20% της Finansbank προχωρεί η Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε χθες, σε ένα πρώτο βήμα της απομείωσης της συμμετοχής της στην τουρκική θυγατρική της.

Συγκεκριμένα, η διάθεση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank θα γίνει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, μέχρι ποσού 250,4 εκατ. ευρώ. Σχετική απόφαση έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Finansbank και την κοινοποίησε στις αρμόδιες τουρκικές Αρχές. Η Εθνική παραιτείται από τα δικαιώματα προτίμησης και οι νέες μετοχές θα δοθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές.

ΚΙ ΑΛΛΟ 20%. Στόχος της Εθνικής είναι να μην πέσει το ποσοστό της στην τουρκική θυγατρική της κάτω από 60%. Στην πολιτική αυτή έχει ήδη συμφωνήσει με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ετσι, όπως υπενθυμίζει και στη χθεσινή της ανακοίνωση, έως το τέλος του 2015 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 20% της συμμετοχής της.

Καθώς σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει στις διοικήσεις των τραπεζών τα αποτελέσματα των στρες τεστ, οι διεργασίες εντείνονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.

Οι πληροφορίες επέμεναν και χθες ότι τα αποτελέσματα των στρες τεστ θα είναι καλά για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορέσουν να καλύψουν τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και χωρίς αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφεραν οι πληροφορίες, οι ενδεχόμενες ανάγκες θα καλυφθούν με αναδιάρθρωση των περιουσιακών τους στοιχείων.

ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ. Πηγές της Εθνικής, πάντως, υποστήριζαν χθες ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank και η διάθεση του 20% των μετοχών της δεν συνδέεται με τα στρες τεστ ούτε με κάποιο πρόβλημα ρευστότητας. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται, ανέφεραν, είναι για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αύξηση ενισχύει κεφαλαιακά την Εθνική και αποτελεί αντικειμενικά μια πιθανή απάντησή της στα ευρήματα των στρες τεστ. Και αυτό χωρίς να χάνει η τράπεζα το τιμόνι της τουρκικής θυγατρικής της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε προχθές, σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα των στρες τεστ, ότι «με τα υπάρχοντα δεδομένα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι».