Στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αεροδρομίων από πλευράς αύξησης της επιβατικής κίνησης, των πτήσεων και της χωρητικότητάς του, βρέθηκε φέτος το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τις θετικές εξελίξεις από την αρχή του έτους και τις προοπτικές για την αεροπορική αγορά της Αθήνας, ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση του δικτύου και της διασυνδεσιμότητας της πόλης μέσα στο 2014, παρουσίασε την Τετάρτη ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΑΑ, κ. Γιάννη Παράσχη, «οι αεροπορικές εταιρείες επενδύουν και πάλι στην αγορά της Αθήνας με αισιόδοξα μηνύματα και για το χειμώνα 2014-15».

Στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο ΔΑΑ πέτυχε αύξηση της επιβατικής του κίνησης κατά 19,4%, έχοντας δύο εκατ. περισσότερους επιβάτες, 168 νέες διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις και αύξηση των ξένων επισκεπτών της πόλης κατά 28%.

Στο ίδιο διάστημα ο ΔΑΑ είχε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν από όλες τις διεθνείς γεωγραφικές αγορές, ενώ τα μηνύματα και για το χειμώνα 2014-15 είναι εξίσου ενθαρρυντικά, καθώς το δίκτυο της Αθήνας ενισχύεται σημαντικά, με 107 νέες διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις και επιπλέον 85 πτήσεις εσωτερικού.

Σημειώνεται, ότι το 15% της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου εξυπηρετείται πλέον από 16 εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες καλύπτουν ένα δίκτυο 40 προορισμών.

Ο ΔΑΑ, σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, ήταν πρώτος σε ποσοστό αύξησης της κίνησης μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ενώ σημαντική ήταν η αύξηση της διασυνδεσιμότητας της Αθήνας και της επιβατικής κίνησης transfer.

Ειδικότερα, οι αερομεταφορείς από τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αμερική και την Ασία κατέγραψαν σημαντικές διψήφιες αυξήσεις. Σε όλη τη διάρκεια του έτους, ο ΔΑΑ με 15 νέους προορισμούς και επιπλέον πτήσεις σε 33 προορισμούς, εξυπηρετεί ένα δίκτυο 108 προορισμών.

Χάρη στα ειδικά κίνητρα που παρέχει το αεροδρόμιο και την ανάπτυξη δικτύου κυρίως από την Aegean Airlines, σημαντική ήταν και η αύξηση των επιβατών transfer.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο 2014, το σύνολο των επιβατών transfer στο ΔΑΑ έφτασε το +14,8% σε σχέση με πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής κίνησης του αεροδρομίου.

Σημαντική είναι και η αύξηση των επιβατών που χρησιμοποιούν την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ διεθνών προορισμών, η οποία άγγιξε το +61%.

Επιπλέον, η κίνηση transfer από το εσωτερικό προς το εξωτερικό (76% του συνολικού transfer) ανέβηκε κατά 12,5%.​