Σήμερα, Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις, για να ψηφιστεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Επιπλέον, στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων.

Διαβουλεύσεις με την τρόικα

Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα (μέσω email και τηλεφωνημάτων) βρίσκονται στην τελική φάση και η ρύθμιση για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις, θα κατατεθεί στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες» έλεγαν στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις διαρροές για ενόχληση του πρωθυπουργού σχετικά με την καθυστέρηση της συμφωνίας τρόικα 11 μέρες μετά την ανακοίνωση του μέτρου.

Από την άλλη πλευρά κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι ο υπουργός κ. Γκίκας Χαρδούβελης έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση με την τριμερή ώστε να διασφαλιστεί ότι η τελική ρύθμιση θα είναι εφαρμόσιμη και κοινά αποδεκτή. Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή «το αργότερο ώς τη Δευτέρα και το πιθανότερο ώς την Παρασκευή» λένε αρμόδιοι παράγοντες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και με όσα δήλωσε στον «BHMA FM» o υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης τα βασικά χαρακτηριστικά της ενιαίας ρύθμισης (Εφορία-Ταμεία) θα είναι τα εξής: Μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος.

Ως το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις.

* Η ρύθμιση προβλέπει 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

* Για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια σημαντική μείωση σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

* Γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για όσους ήταν συνεπείς σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

* Προβλέπεται μείωση επιτοκίου.

* ο ανώτερο ποσό που θα μπορεί να ρυθμιστεί δεν θα είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ.