Εν αναμονή της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους με αποτέλεσμα τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους να πλησιάζουν επικίνδυνα τα 10 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα προστεθούν οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη του 2013, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου τα 70 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων, παρότι εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό προ δεκαημέρου από το βήμα της Βουλής, δεν έχει κατατεθεί ακόμα στο Κοινοβούλιο καθώς οι τελικές διατάξεις εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν τελικά όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους φορολογουμένους που έχουν ενταχθεί ήδη σε ρύθμιση με λιγότερες δόσεις να παραμείνουν σε αυτή, θα προβλεφθεί έξτρα έκπτωση προσαυξήσεων 10% – 20%.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 10 ΔΙΣ. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις πάντως δεν είναι ικανές να ανακόψουν την ορμή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων χρεών. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους συνολικού ποσού 1,03 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 2,5 εκατ. φορολογουμένων αγγίζουν τα 9,683 δισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 60,480 δισ. ευρώ που σχηματίστηκαν έως τα τέλη του 2013, με αποτέλεσμα πλέον το σύνολο των οφειλών να διαμορφώνεται σε 70,163 δισ. ευρώ.

Οι ισχύουσες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ή την απειλή κατασχέσεων έχουν ως αποτέλεσμα τις σημαντικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο εννεάμηνο εισπράχθηκαν 2,692 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ διαγράφηκαν επιπλέον 833 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει επίσης ότι το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκαν 283 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και επιπλέον 547 έλεγχοι σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου.

Βεβαιώθηκαν αντίστοιχα φόροι και πρόστιμα 1,174 δισ. και 209 εκατ. ευρώ, αλλά στο ταμείο συνολικά μπήκαν μόλις 205,6 εκατ. ευρώ (153,2 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και 52,45 εκατ. από τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου).