«Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς», διαβεβαίωσε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, οποίος υπογράμμισε ότι«η οικογενειακή στέγη πάντα θα προστατεύεται».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και σεό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και τον νόμο που θα καταθέσει, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε: «Το νομοθέτημα αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, σκοπός είναι να απαλλάξουμε αυτές τις επιχειρήσεις από το βάρος της κρίσης, να μπορούν να είναι βιώσιμες, να απαλλαγούν από το βάρος των χρεών, να διατηρήσουν το προσωπικό και να προσλάβουν κι άλλο και να συμβάλουν στο ΑΕΠ της χώρας». Και πρόσθεσε: «Όποιος έχει φτωχή ή πάσχουσα επιχείρηση και ο ίδιος είναι πλούσιος, το νομοθέτημα δεν του χρειάζεται».

Βασική παράμετρος του νομοθετήματος είναι «η ποσοστιαία μείωση των οφειλών προς το τραπεζικό σύστημα» όπως εξήγησε ο υπουργός, τονίζοντας ότι για να εφαρμοστεί ο νόμος, βασική προϋπόθεση είναι «να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών».

«Αυτό που προωθούμε δεν πρόκειται να συμπεριλάβει μεγάλες επιχειρήσεις, σαν τα Ναυπηγεία. Θα γίνονται εξατομικευμένες έρευνες. Όταν διαπιστώνεται ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα οικονομικό, χωρίς να είναι δική τους ευθύνη, τότε θα τίθεται σε εφαρμογή η ρύθμιση» είπε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα για το ποιους αφορά η ρύθμιση, μία μικρή επιχείρηση, όπως ένα κομμωτήριο, του οποίου η δουλειά έχει πέσει λόγω της κρίσης και δεν μπορεί να αποπληρώσει το επιχειρηματικό του δάνειο. «Το κράτος έχει την υποχρέωση να βοηθήσει» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Όπως διευκρίνισε, οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, περιλαμβάνονται σε άλλη παράμετρο του νομοθετήματος, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί στα μέσα του Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στους ιδιώτες και κυρίως στους νέους περιέγραψε ένα καινούριο «εργαλείο» που θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο, το οποίο «θα επιτρέπει σε νέους επιχειρηματίες και καινοτόμες ιδέες τον δανεισμό τους από τις τράπεζες, με σκοπό την υλοποίηση της ιδέας τους».