Το 2015 θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερη καλή για τον τουρισμό όχι μόνο σε αφίξεις και έσοδα αλλά και σε επενδύσεις, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΤΕ, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρα.

Με θέμα «τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας: Επενδύσεις και Ανάπτυξη» το 13ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ εστιάζει στη μεγάλη πρόκληση του ελληνικού τουρισμού να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο σε 12 μήνες τον χρόνο.

Από το βήμα του συνεδρίου, η Ολγα Κεφαλογιάννη, αφού στάθηκε στη συνεισφορά του ΣΕΤΕ στα τουριστικά πράγματα της χώρας, σημείωσε ότι το 2015 θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερη καλή όχι μόνο σε αφίξεις και έσοδα αλλά και σε επενδύσεις.

Οπως είπε, οι κινήσεις του ΥΠΟΤ προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων αποδίδουν καρπούς και υπάρχουν μηνύματα θετικά για την Ελλάδα. «Το 2015 είναι μια κρίσιμη χρονιά και καμία επιτυχία δεν πρέπει να πάει χαμένη» δήλωσε η υπουργός.

Απαντώντας σε αυτούς που λένε ότι η φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι συγκυριακή, η υπουργός υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία, αντίθετα υπήρχε όραμα, σχέδιο και πολιτική βούληση.

Εστιάζοντας στις δράσεις του ΥΠΟΤ η κυρία Κεφαλογιάννη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΕΟΤ εξελίσσεται σε δυναμικό οργανισμό με διεθνή παρουσία και η πρόσφατη συνεργασία του με τη Samsung το επιβεβαιώνει.

Δίνοντας το στίγμα των δράσεων για το 2015 η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι στόχος είναι η αύξηση του τουριστικού πλεονάσματος στην ελληνική οικονομία, αλλά και η κατανομή του τουριστικού ρεύματος σε όλους τους μήνες του έτους.

Η ατζέντα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα πολιτική στην κρουαζιέρα, αλλά και πρωτοβουλίες για να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού.

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στάθηκε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του νησιού και συγκεκριμένα του ΒΟΑΚ, αλλά και στην υλοποίηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Παράλληλα, επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κάθε προορισμός να πλαισιωθεί με αθλητικά, πολιτιστικά δρώμενα διεθνείς απήχησης, ώστε να γίνουν πόλοι έλξης των τουριστών πέραν των θερινών μηνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για μια κεντρική στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα διαχυθεί και στις περιφέρειες. Δεν μπορεί, όπως είπε, κάθε περιφέρεια να πηγαίνει σε διεθνείς εκθέσεις με δικό της τουριστικό προϊόν κλπ.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπογράμμισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και στάθηκε απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Ως βέλτιστο παράδειγμα καταπολέμησης της εποχικότητας παρουσίασε ο Χουάν Χοσέ Ριβέιρο, από την Boston consulting group, Spain, την πολιτική που ακολούθησε η Ισπανία για έναν προορισμό της τη Μούρθια. Όπως είπε, αυτή η περιοχή εστίασε στον τουρισμό της τρίτης ηλικίας και επένδυσε σε αυτή τη στρατηγική.

Ο κ. Ριβέιρο επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό μια περιοχή που ξεφεύγει από το μοντέλο ήλιος και θάλασσα να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει μια ταυτότητα. Η Μούρθια, όπως είπε το πέτυχε αξιοποιώντας ταυτόχρονα τόσο τις υποδομές της περιοχής σε ακίνητα, όσο και τη γαστρονομία, αλλά και τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Άλλο πετυχημένο παράδειγμα επέκτασης της τουριστικής περιόδου στην Ισπανία, αποτελεί το Μπιλμπάο. Αν και βιομηχανική περιοχή, χωρίς τουριστική ταυτότητα κατάφερε να μπει στον τουριστικό χάρτη με την υλοποίηση ενός μουσείου. Εκτοτε έχει έσοδα 200 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του.