Ο Σόιμπλε τα έχει ακούσει όλα. Ακόμη και «οικονομικό τρομοκράτη» τον έχει χαρακτηρίσει ένας τραπεζίτης, όπως σημείωσε η κυριακάτικη «Βελτ αμ Ζόνταγκ» που φιλοξένησε συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Αλλά ο Σόιμπλε δεν πτοείται από τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ούτε από τις πιέσεις στο Βερολίνο να εγκαταλείψει τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού –το πρώτο «μαύρο μηδέν» εδώ και 45 χρόνια. Η κυβέρνηση κατέβασε μεν την πρόγνωση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά αλλά, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας είναι καλύτερη απ’ ό,τι την περιγράφουν ξένοι σχολιαστές. «Αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης αναπτύσσονταν τόσο πολύ όσο η Γερμανία αυτή τη στιγμή, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Η φιλολογία περί προβλημάτων της γερμανικής οικονομίας είναι αστήριχτη» είπε ο Σόιμπλε. Για την ευρωζώνη παρέπεμψε στην ΕΚΤ που αναμένει αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης το επόμενο εξάμηνο.

«Οχι ανάπτυξη με δανεικά» επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, απορρίπτοντας και πιέσεις από γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες του κυβερνητικού στρατοπέδου. Παραδέχεται όμως ότι και η Γερμανία χρειάζεται ενίσχυση των επενδύσεων. «Πρέπει να επιχειρήσουμε ορισμένα πράγματα, όπως την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ενωση, την Ενεργειακή Ενωση, καθώς και τη διατήρηση των υποδομών μας. Εργαζόμαστε για αυτό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

Προτεραιότητα στα δίκτυα. Οι επενδύσεις για την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο. Η συνάντηση των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τη Γερμανία και των Μισέλ Σαπέν και Εμανουέλ Μακρόν για τη Γαλλία γίνεται στο πλαίσιο της τακτικής γαλλογερμανικής κυβερνητικής συνεργασίας και είναι η πρώτη με τη συγκεκριμένη σύνθεση. Ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ και ο σοσιαλιστής Μακρόν έχουν αναθέσει σε ομάδα οικονομολόγων να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η ψηφιακή οικονομία και τα ψηφιακά δίκτυα εξελίσσονται σε τομέα άμεσης προτεραιότητας για τη γερμανική κυβέρνηση. Οχι μόνο για να καλυφθεί η υστέρηση επενδύσεων των προηγούμενων ετών σε έργα υποδομής στη Γερμανία αλλά και για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βίντεο-μήνυμά της έθεσε στόχο την Ευρώπη ως «ενιαίο ψηφιακό χώρο», τονίζοντας τη σημασία που έχει η επεξεργασία της οδηγίας της ΕΕ για την προστασία δεδομένων. Η οδηγία θα δώσει το «ενιαίο νομικό πλαίσιο προστασίας δεδομένων σε όλη την Ευρώπη –500 εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες για όσους δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή αγορά» είπε η Μέρκελ. Η στροφή στα ψηφιακά δίκτυα συνδέεται και με την επιλογή του Βερολίνου να διεκδικήσει τη φαινομενικά υποδεέστερη θέση του επιτρόπου ψηφιακών δικτύων στη νέα Κομισιόν.