Η κεντρική τράπεζα της Κίνας εξετάζει τη χορήγηση ρευστότητας 200 δισ. γιουάν (32,7 δισ. δολάρια) σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας καθώς ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αυξάνει συνεχώς τις προσπάθειες για στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα παράσχει κεφάλαια σε τράπεζες για να τις βοηθήσει να καλύψουν τις ανάγκες σε ρευστότητα που αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν στο τέλος του έτους ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα. Ο εν λόγω αξιωματούχος ζήτησε να μην κατονομασθεί επειδή δεν έχουν ακόμη γίνει επίσημες ανακοινώσεις. Οι τράπεζες στις οποίες θα διοχετευθεί το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας είναι μεσαίου μεγέθους εθνικά πολυμετοχικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο το τελευταίο διάστημα. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε χορηγήσει ρευστότητα 500 δισ. γιουάν στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είχε αναφέρει τότε αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έχει αποφύγει να κάνει λόγο για ευρεία χορήγηση ρευστότητας στο σύστημα, προτιμώντας να προβάλλει την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τονωθεί η οικονομία καθώς σήμερα οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι από ό,τι στο παρελθόν, λόγω των πιέσεων που έχουν δεχθεί οι τιμές των ακινήτων.

«Η οικονομία κόβει ταχύτητα και πιστεύω ότι έχει έλθει ο καιρός για περισσότερη (νομισματική) χαλάρωση ώστε να ανακοπεί η τάση αυτή» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία της Mizuho Securities Asia Ltd. Σεν Γιαν Γκουάνγκ.

Η κεντρική τράπεζα έχει ενημερώσει 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα οποία περιλαμβάνονται η China Guangfa Bank και η Industrial Bank Co, να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας. Αυτή θα έχει τη μορφή τρίμηνων δανείων από την κεντρική τράπεζα έγραψε και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», επικαλούμενη τραπεζικά στελέχη. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο άμεσα.

Ο διοικητής της PBOC Ζου Ξιαοτσουάν είχε αναφέρει αυτόν τον μήνα ότι η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει συνετή νομισματική πολιτική για να διασφαλίσει ότι επικρατούν ομαλές συνθήκες στην αγορά. Η Κίνα θα παράσχει ρευστότητα όταν αυτό χρειάζεται και θα συνεχίσει να πιέζει για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά είχε προσθέσει ο ίδιος.

Ενας από τους κύριους στόχους της χορήγησης ρευστότητας είναι «να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, ιδιαίτερα στις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης» ανέφερε ο επικεφαλής της Bank of America στην Κίνα Τινγκ Λου σε πελάτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με 7,2% το τρίτο φετινό τρίμηνο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων πέντε ετών, κάτι που οφείλεται στις πιέσεις που δέχονται οι τιμές των ακινήτων στη χώρα.

Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δέχεται πτωτικές πιέσεις προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια στην κεντρική τράπεζα για να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τη νομισματική της πολιτική. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ (φωτογραφία επάνω) θέλει ακόμη υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη