Οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 26,2 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της μεγάλης πτώσης που σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Η πτώση πυροδοτήθηκε από ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Κανείς δεν έχασε περισσότερα από την οικογένεια Γουόλτον. Οι κληρονόμοι του ιδρυτή των αμερικανικών σουπερμάρκετ Wal – Mart είδαν την αξία της περιουσίας τους να μειώνεται συνολικά 6,9 δισ. δολάρια καθώς η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις για αύξηση πωλήσεων. Οι μετοχές της Wal – Mart υποχώρησαν 5,4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 βούλιαξε 6,2% το διάστημα αυτό σε σύγκριση με τα υψηλά που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο λόγω ανησυχιών ότι οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να ξεμένουν από όπλα στην προσπάθειά τους να τονώσουν την ανάπτυξη. Οι μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια βουτιά που έχει καταγραφεί από το 2003. Η πτώση στα χρηματιστήρια εντάθηκε λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και της εξάπλωσης του Εμπολα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν ανέκαμψαν παρά μόνο την Παρασκευή, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να ρίχνει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά.

Από την πτώση των τιμών των μετοχών επηρεάστηκε η λογιστική αξία των μετοχών πολλών πλουσίων. Η περιουσία του Λεονάρντο ντελ Βέκιο, του ιδρυτή της Luxottica Group που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία οπτικών στον κόσμο, κατασκευάζοντας μεταξύ άλλων τα γυαλιά Ray-Ban, μειώθηκε κατά 1,3 δισ. δολάρια. Δύο στελέχη παραιτήθηκαν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Οι τιμές των μετοχών της εταιρείας υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα 9,4% εν μέσω της γενικότερης αναστάτωσης στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Ντελ Βέκιο είναι ο 42ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 16,6 δισ. δολαρίων.

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου παρέμεινε ο Μπιλ Γκέιτς. Η περιουσία του ιδρυτή της Microsoft μειώθηκε 900 εκατ. δολάρια το διάστημα αυτό που επικράτησε αναταραχή στις αγορές. Η περιουσία του 58χρονου Μπιλ Γκέιτς υπολογίζεται σε 80,9 δισ. δολάρια.

Αντίθετα με τους περισσότερους κροίσους, ο 81χρονος πρόεδρος της εταιρείας καζίνων Las Vegas Sands Σέλντον Αντελσον είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 1,4 δισ. δολάρια. Τα καζίνα του ανακοίνωσαν κέρδη τρίτου τριμήνου τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο Αντελσον έχει περιουσία 30,5 δισ. δολάρια και είναι ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο.