Ο Χοσέμπα Πριέτο ντε λας Ερας νόμιζε ότι ένα πτυχίο μάστερ θα του επέτρεπε να κερδίζει περισσότερα. Η αγορά εργασίας της Ισπανίας είχε άλλη γνώμη όμως, αναγκάζοντάς τον να δεχτεί θέση με μισθό που είναι ο μισός από απασχόληση που είχε ως φοιτητής πριν από λίγα χρόνια. Από τον Ιανουάριο διαχειρίζεται το ψηφιακό μάρκετινγκ και τον σχεδιασμό ιστοσελίδων για ιατρική εταιρεία στο Μπαρακάλντο, κοντά στο Μπιλμπάο, την οικονομική πρωτεύουσα της πλουσιότερης περιοχής της Ισπανίας, με μισθό 1.000 ευρώ. Ο ίδιος λέει ότι πριν από τέσσερα χρόνια κέρδιζε τα διπλά κάνοντας γραφειοκρατική δουλειά για λογαριασμό τράπεζας.

Οι νέοι στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης έχουν πληγεί περισσότερο από όλους λόγω της μείωσης των μισθών και τη στασιμότητα που θεωρείται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για τις 18 χώρες-μέλη.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ. Οι Ισπανοί κάτω των 30 βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς καθώς η ανεργία σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 25%. Οι μέσες ετήσιες αποδοχές για άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών ήταν 15% χαμηλότερες το 2012 σε σύγκριση με το 2010. Στην Πορτογαλία ο μέσος μηνιαίος μισθός για ηλικίες από 18 έως 24 έτη μειώθηκε κατά 25% ανάμεσα στο 2011 και το 2012, ενώ αυξήθηκε 1% για όλο τον πληθυσμό.

Οι νέοι κάτω των 30 δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση ούτε στην Ιταλία όπου η ανεργία γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα αγγίζει το 30%. Η Ντανιέλα Οτόμπρε έχει μετανιώσει που παραιτήθηκε από ταμίας σουπερμάρκετ στη Ρώμη πριν από επτά χρόνια όταν ήταν 20 ετών. «Ημουν νέα, ήθελα να περνώ καλά και να έχω ελεύθερο χρόνο τις Κυριακές. Τώρα είμαι 27, το έχω μετανιώσει, δεν έπρεπε να αφήσω εκείνη τη δουλειά, ήταν χρυσάφι», λέει σημειώνοντας ότι είχε μισθό 1.200 ευρώ.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε χώρες όπου έχουν μειωθεί οι μισθοί, όπως στην Πορτογαλία όπου το ωριαίο κόστος εργασίας έχει πέσει 6% από το 2008 ή στην Ελλάδα που έχει πέσει 17%, σύμφωνα με την Eurostat.