Διπλή παρέμβαση στήριξης της Ελλάδας εκδηλώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που οι αγορές σφυροκοπούσαν τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Η στήριξη όμως δόθηκε υπό όρους. Ορους που μεταφράζονται στην ύπαρξη ενός προγράμματος το οποίο –έστω κι αν δεν ονομάζεται Μνημόνιο –θα εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα προβλέπει κάποιας μορφής εποπτεία από την Ευρώπη.

ΑΠΟΘΕΜΑ. Ετσι η Αθήνα προσγειώνεται ανώμαλα στην πραγματικότητα των αγορών, που έκαναν σαφές ότι δεν την εμπιστεύονται χωρίς την οικονομική στήριξη και την εποπτεία της τρόικας. Μάλιστα η Κομισιόν, στη δήλωση του επιτρόπου Γίρκι Κατάινεν, αναφέρεται για πρώτη φορά στην ανάγκη ύπαρξης ενός «ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού αποθέματος», ανοίγοντας παράθυρο στη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2015. Ως γνωστόν, η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, ενώ η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει μόνο 900 εκατ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες αισθάνθηκαν χθες –έπειτα από πολύ καιρό –την ανάγκη να παρέμβουν επί του ζητήματος της ελληνικής οικονομίας και δρώντας πυροσβεστικά, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γίρκι Κατάινεν, διαβεβαίωσαν αγορές και αναλυτές ότι «αναμφιβόλως» η Ευρώπη θα στηρίξει την ελληνική οικονομία και μάλιστα «με ό,τι χρειαστεί». Εκ παραλλήλου βεβαίως κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα προωθήσει «φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» προκειμένου «να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές».

Οπως ανέφεραν χθες από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές, το μήνυμα της χθεσινής ανακοίνωσης Κατάινεν είναι διπλό και απευθύνεται τόσο προς τις χρηματαγορές όσο και προς την Αθήνα, την οποία καλεί ευθέως να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα επί του συνολικού πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Κάτι που προφανώς δεν έχει ακόμη συμβεί, δίνοντας σε πιστωτές και αγορές την εντύπωση ότι η δέσμευση της Ελλάδας στην οδό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι ξεκάθαρη, ανέφεραν οι κοινοτικές πηγές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως τονίζεται και στη χθεσινή ανακοίνωση Κατάινεν, υπάρχουν πλέον «ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή».

Το πρώτο δείγμα ότι η Αθήνα έλαβε το μήνυμα της Ευρώπης έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «η χώρα θα ολοκληρώσει ομαλώς το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που εκτελεί σε συνεννόηση με τους πιστωτές της».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξάλλου, πήρε προχθές τη μεγάλη απόφαση να μειώσει το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, εντόκων γραμματίων και τραπεζικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για τη χρηματοδότησή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες κατά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10-15 δισ. ευρώ. Ποσό που η ΕΚΤ ευελπιστεί ότι θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την τόνωση της ανάπτυξης.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως και να τεθεί σε ισχύ σε περίπου 15 ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της τράπεζας, η απόφαση δεν αποτελεί «αντίδραση στις πρόσφατες πιέσεις της αγοράς», αλλά αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες που επικρατούν τον τελευταίο χρόνο στην αγορά σε ό,τι αφορά τους κρατικούς τίτλους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Τραπέζης της Ελλάδος, η εφαρμογή της απόφασης συνδέεται με όποιο πρόγραμμα συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους της, το οποίο θα περιλαμβάνει και κάποιου είδους επιτήρηση.