Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο από το 2015 σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ακριβές μέγεθος της μείωσης του φόρου που θα εξαρτηθεί από τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πάντως προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής μείωση του φόρου ακινήτων από το 2015 ώστε σταδιακά –χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς ο χρονικός ορίζοντας της προσαρμογής –τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να υποχωρήσουν από το 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%.

Προβάλλοντας τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στα σημερινά δεδομένα προκύπτει ότι το συνολικό ετήσιο φορολογικό βάρος θα μειωθεί κοντά στο 25%. Φέτος, μετά τις διορθώσεις των λαθών στον υπολογισμό του φόρου αλλά και τις απαλλαγές φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα, εκτιμάται πως οι εισπράξεις θα είναι της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ. Μετά το κούρεμα, οι ετήσιες εισπράξεις θα περιοριστούν κοντά στο 1,9 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει δηλαδή κούρεμα φόρων κατά 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παρότι στο υπουργείο Οικονομικών μετά το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ είχε εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο ριζικών αλλαγών στη δομή του φόρου, το επικρατέστερο σενάριο στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει από του χρόνου οριζόντια μείωση των συντελεστών προκειμένου να περιοριστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές Νοεμβρίου, όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015.

ΟΛΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. Νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο Τaxisnet τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά για όσους φορολογουμένους δικαιούνται μείωση του φόρου κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Κ. Σαββαΐδου, παρότι η σχετική απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί, για όλους τους φορολογουμένους η διαδικασία των διορθώσεων θα είναι αυτόματη χωρίς να χρειαστεί να προσέλθουν στη ΔΟΥ. Υπολογίζεται, ότι για περίπου 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το νέο ραβασάκι θα έχει μειωμένο φόρο κατά 50% ή πλήρη διαγραφή της οφειλής με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το κόστος υπολογίζεται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης για όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ολόκληρο το 2013, για τα οποία έχει προβλεφθεί μείωση φόρου 20%.

Τις επόμενες ημέρες άλλωστε αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας υποβολής διορθωτικών Ε9 έως τα τέλη του έτους. Η σχετική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου και η αρχική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου για διορθώσεις στο Ε9 κρίνεται ανεπαρκής.