«Η μείωση τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί ήδη στόχο της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ήδη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ», είπε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Τα έσοδα θα μειωθούν από 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, με παράλληλη αναπροσαρμογή αξιών», πρόσθεσε.

«Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας, ούτε τις προοπτικές της» είπε, στη συνέχεια, ο κ. Χαρδούβελης.

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εχει αποδείξει πως έχει τα εχέγγυα για να ξεκινήσει ταχεία αναπτυξιακή πορεία αποκατάστασης του χαμένου εδάφους της εξαετίας που πέρασε. Η πορεία προς την ανάπτυξη, αποτελεί απτή πραγματικότητα. Το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο, αλλά δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που διανύσαμε ως τώρα. Η ψυχραιμία, η προσήλωση στους στόχους και η μέγιστη συναίνεση, μπορεί να μας οδηγήσει έξω απ’ την κρίση» ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Οι διεθνείς αγορές είναι πολλές φορές νευρικές στις αντιδράσεις τους. Η χώρα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα που της επιτρέπει να κάνει μεθοδικά και λελογισμένα βήματα αποκατάστασης των αδικιών. Η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα που δρομολογεί μαζί με τους πιστωτές της.

» Η χώρα έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της την υιοθέτηση μιας βιώσιμης λύσης για το δημόσιο χρέος της. Στην προσπάθεια αυτή μας στηρίζει και η ΕΚΤ. Ισως μάθατε ότι σε λίγο θα ανακοινωθούν μέτρα που θα διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες ούτως ώστε να διευκολυνθεί και η ρευστότητα από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».