H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το κούρεμα που επιβάλει στα ομόλογα που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα, είπε την Πέμπτη αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Η κίνηση αποφασίστηκε αργά την Τετάρτη μετά από συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης, της ΕΚΤ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας», είπε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι το μικρότερο κούρεμα σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν θεωρητικά να αντλήσουν επιπλέον 12 δις ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε η ΤτΕ, αναμένεται η ΕΚΤ να μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κλπ) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για να δανειστούν από την ΕΚΤ.

Συνακόλουθα, με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν πρόσθετη ρευστότητα, η οποία ζητούμενο παραμένει σε τι βαθμό θα διοχετευτεί στην αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.