Ανησυχία και ερωτηματικά για τις επιπτώσεις του στην προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση προκαλεί το σφυροκόπημα για δεύτερη χθες ημέρα –και με μεγαλύτερη ένταση από προχθές –των μετοχών του Χρηματιστηρίου και των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 6,25%, στις 888,93 μονάδες, μετά την υποχώρησή του προχθές κατά 5,7%. Ενδοσυνεδριακά έφτασε κάποια στιγμή να υποχωρεί και κατά 10% θυμίζοντας ημέρες του 2008. Την ίδια ώρα, υποχωρούσαν και οι τιμές των δεκαετών ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να πλησιάσουν ακόμη και το 8% και τα spreads τις 700 μονάδες βάσης. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν μεγαλύτεροι από προχθές.

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν τα γερμανικά ομόλογα και γενικώς οι τίτλοι των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές εμφανίσθηκαν χθες να αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

ΣΧΙΣΜΑ. Στην αγορά ομολόγων ήταν σαν να πήγαμε πίσω στον χρόνο, στο 2012, ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, μιλώντας για σχίσμα μεταξύ του ισχυρού πυρήνα της ευρωζώνης και της ασθενέστερης περιφέρειας. Οι αναλυτές επέμεναν και χθες ότι ο βασικός λόγος που ωθεί προς τα πάνω τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι η αβεβαιότητα των αγορών σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο και η απομάκρυνση του ΔΝΤ.

Ακόμη, την αβεβαιότητα εντείνει το πολιτικό σκηνικό καθώς θεωρείται δύσκολη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με σημαντική διαφορά. Είναι φανερό ότι οι αγορές δεν ενθουσιάζονται με καμία από τις παραπάνω εξελίξεις, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Μάλιστα, οι φόβοι ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα καθώς πολλοί αναλυτές μιλούν για «επιστροφή των ανησυχιών για το ευρώ», με την Ελλάδα να αποτελεί και πάλι τον πιο αδύναμο κρίκο. «Δεν πρέπει να αφήσουμε από τα μάτια μας την Ελλάδα» έγραφε χθες το αμερικάνικο Marketwatch.

Οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν ιδιαιτέρως ισχυρά πλήγματα χθες στο Χρηματιστήριο την ώρα που ο οίκος Fitch επεσήμαινε ότι λόγω των κόκκινων δανείων οι τράπεζες ίσως χρειασθούν πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση μετά την ανακοίνωση των stress test σε 10 ημέρες. Το βασικό σενάριο της Fitch, πάντως, είναι ότι οι τράπεζες θα καλύψουν τα κενά από τις αγορές.