Η Ιρλανδία καταργεί φορολογικό παράθυρο που έχει χρησιμοποιηθεί από εταιρείες όπως η Google για να πληρώνουν λιγότερους φόρους λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται το Δουβλίνο από τη διεθνή κοινότητα.

Από τον Ιανουάριο 2015 η φορολογική αυτή ρύθμιση, που είναι γνωστή ως «Double Irish» και επιτρέπει σε πολυεθνικές να μην καταβάλλουν φόρους για μεγάλο μέρος των κερδών τους, θα πάψει να ισχύει για τις νέες εταιρείες που θα θελήσουν να τη χρησιμοποιήσουν. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Μάικλ Νούναν χθες κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της χώρας για το 2015 στο Δουβλίνο. Οι εταιρείες που ήδη έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αυτών των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν χρήση τους έως το 2020.

«Ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός πολυεθνικών εταιρειών έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει πλήξει τη φήμη πολλών χωρών» ανέφερε ο 71χρονος ιρλανδός υπουργός. Στη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού υπογράμμισε ότι στην Ιρλανδία θα συνεχίσει να ισχύει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 12,5% για τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής αυτός έχει κάνει πολλές εταιρείες όπως είναι η LinkedIn και η Airbnb θα ιδρύσουν γραφεία στο Δουβλίνο και να ενισχύουν με την παρουσία τους την οικονομία η οποία δέχτηκε πλήγμα μετά την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων στη Δυτική Ευρώπη. Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, αφού θα γίνουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ο Νούναν παρουσίασε τον πρώτο προϋπολογισμό των τελευταίων οκτώ χρόνων που δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.

Ο μηχανισμός Double Irish επιτρέπει σε εταιρείες να συγκεντρώνουν κέρδη μέσω των θυγατρικών τους στην Ιρλανδία. Οι εταιρείες αυτές συχνά έχουν και εμπορική δραστηριότητα ή απασχολούν προσωπικό. Στη συνέχεια μεταφέρουν τα κέρδη σε άλλη θυγατρική στην Ιρλανδία της οποίας τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες, το Μεγάλο Καϊμάν και η Νήσος Μαν.

«Οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες να θεσπίζουν τους νόμους και οι εταιρείες να συμμορφώνονται» ανέφερε ο επικεφαλής της Google στην Ιρλανδία προσθέτοντας ότι η εταιρεία του θα εργαστεί ώστε να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές όταν θα γίνουν επίσημος νόμος του κράτους.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ταυτόχρονα μειώνει τα βάρη για τους εργαζομένους. Μεταξύ άλλων μείωσε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος κατά 1% σε 40% και αύξησε το κλιμάκιο εισοδήματος όπου επιβάλλεται ο συγκεκριμένος συντελεστής.