Στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει σύστημα καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, παραπέμπει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός σπεύδει να υπογραμμίσει ότι οι τιμές θα αντανακλούν όσο το δυνατό πιο πιστά τις αγοραίες τιμές.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, με την οποία ζητούσε αναπροσαρμογή του αντικειμενικού συστήματος ώστε οι τιμές ζώνης στον Νομό Ιωαννίνων να προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς και ζητούσε και διόρθωση των λαθών του ΦΑΠ των παρελθόντων ετών, με νέο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου εναρμονισμένο με τον πραγματικό συντελεστή δόμησης.

Κοντά στις αγοραίες τιμές

Η έγγραφη απάντηση του κ. Χαρδούβελη που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 8 Οκτωβρίου αναφέρει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που υπογράφηκε στις 13.8.2014, «συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή με έργο τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».

Όχι μεμονωμένες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι «οι τιμές του Αντικειμενικού Συστήματος δεν είναι σταθερές αλλά μεταβάλλονται, τροποποιούνται και προσαρμόζονται στις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν στην αγορά των ακινήτων, μέσω των αναπροσαρμογών οι οποίες γίνονται συνολικά για όλες τις περιοχές της χώρας και όχι μεμονωμένα για κάποια περιοχή».

Ειδικά τώρα για τα Ιωάννινα, ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει να επισημάνει ότι από 1.1.2011 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα φορολογητέας αξίας των ακινήτων 349 οικισμοί της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και ότι ο καθορισμός των τιμών ζωνών των αντικειμενικών αξιών καθώς και των συντελεστών εμπορικότητας που ίσχυσαν για τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων βασίστηκε στα εμπορικά δεδομένα της αγοράς των ακινήτων που ίσχυσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή.