Τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα συγκεκριμένα ομόλογα εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.

Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

Δημοσίευμα των Financial Times την Τετάρτη έφερε τον Μάριο Ντράγκι να πιέζει τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδεχθούν επισφαλή δάνεια ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, που αξιολογούνται ως «junk», σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η νεότερη απόπειρα διάσωσης της οικονομίας της ευρωζώνης από τη στασιμότητα θα στεφθεί με επιτυχία.