Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ αποδέχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης την παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Χουάν Κάρλος Φάμπρεγκα, δήλωσε ένας εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας Αλφρέντο Σκοτσιμάρο, τον Φάμπρεγκα θα αντικαταστήσει ο Αλεχάντρο Βανόλι, ο επικεφαλής της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Αργεντινής.

Δεν είναι σαφείς ακόμη οι αιτίες που υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο Φερνάντες ο διοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας. Νωρίτερα, το χρηματιστήριο στο Μπουένος Αιρες υπέστη μεγάλες απώλειες όταν άρχισαν να κυκλοφορούν σχετικές φήμες, κλείνοντας με πτώση 8,22% στις 11.516,28 μονάδες.

Η Φερνάντες ντε Κίρσνερ είχε υποστηρίξει σε ομιλία της χθες ότι η κυβέρνησή της είναι ο στόχος μιας «συνωμοσίας» οικονομικής και κερδοσκοπικής φύσεως οικονομικών και πολιτικών κέντρων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αργεντινή.

Στην ομιλία της η Κίρσνερ είπε ότι θέλει να ερευνηθούν οι ευθύνες των ΗΠΑ, έστω κι «αν χάσει τη ζωή της». «Εάν έχω καταλήξει σε κάτι, είναι να κοιτάζω όχι προς την Ανατολή αλλά προς τον Βορρά», ανέφερε.

Η Κίρσνερ κατηγορεί αντιπάλους της πολιτικής της ότι επιδιώκουν επίσης να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή της κερδοσκοπώντας στη νομισματική αγορά.

Οι αντίπαλοί της, επέμεινε η πρόεδρος, θέλουν να «ανατρέψουν την κυβέρνηση με βοήθεια από το εξωτερικό».