Σε δύσκολες εποχές είναι καλύτερο να υπάρχουν μικρότερα πρόστιμα, ώστε και να μπορούν να τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι και να μπορεί να τα εισπράττει η φορολογική Διοίκηση.
Τη θέση αυτή υιοθετεί η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κούρεμα προστίμων, με αιχμή τις τρελές επιβαρύνσεις 10% έως 30% που προβλέπονται για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τον διπλασιασμό του φόρου υπό μορφήν προστίμων για όσους καθυστερούν έστω και μία ημέρα να αποδώσουν παρακρατούμενους φόρους.

Πίσω από τις εισηγήσεις βρίσκονται οι διαπιστώσεις σύμφωνα με τις οποίες στα 100 ευρώ προστίμων που επιβάλλονται εισπράττονται δεν εισπράττονται τα 10 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με ρυθμό 1 έως 1,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Οι διορθώσεις, σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ, θα πρέπει να είναι τόσο στο ύψος των προστίμων όσο και στον χρόνο επιβολής τους. Με τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, όποιος φορολογούμενος δεν πληρώσει τους φόρους που οφείλει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, από την επομένη αντιμετωπίζει μηνιαία επιβάρυνση 0,7%. Στο δίμηνο όμως, εκτός από τον τόκο με τον μήνα, επιβάλλεται πρόστιμο 10%, στον χρόνο έρχεται πρόστιμο 20% και αν η οφειλή εξακολουθεί να παραμένει ληξιπρόθεσμη στη διετία επιβάλλεται πρόστιμο 30%.

ΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ. Ακόμη αυστηρότερη είναι η ισχύουσα νομοθεσία στην περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης παρακρατούμενων φόρων. Την επομένη της ημερομηνίας πληρωμής του φόρου επιβάλλεται πρόστιμο στο ύψος του φόρου που δεν αποδόθηκε.

Αν, για παράδειγμα, στις 30 του μήνα μια επιχείρηση πρέπει να αποδώσει Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 2.000 ευρώ, το πρόστιμο που «εισπράττει» την επομένη είναι 2.000 ευρώ. «Αν κάποιος δεν απέδωσε στην ώρα του το ποσό του φόρου που θα έπρεπε να καταβάλει το πιθανότερο είναι ότι και διπλάσιο πρόστιμο να του βάλεις πάλι δεν θα πληρώσει, οπότε οφειλή και πρόστιμο γίνονται ληξιπρόθεσμα» αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ.

Στο σημείο αυτό, βέβαια, υπάρχει και αντίλογος. Φόροι, όπως ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, έχουν παρακρατηθεί από τους εργοδότες και επομένως πρέπει να αποδίδονται στην ώρα τους.

«Ναι», αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ, αλλά «μήπως είναι υπερβολικό να διπλασιάζεται ο φόρος ακόμη και με μία ημέρα καθυστέρησης;»

Οι εισηγήσεις της κυρίας Σαββαΐδου θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τη μείωση του ύψους των προστίμων όσο και την αύξηση του χρονικού διαστήματος μετά το οποίο θα επιβάλλονται.

ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΥΣ «ΜΕΓΑΛΟΥΣ». Την ίδια ώρα, η κυρία Σαββαΐδου ετοιμάζεται να ρίξει το βαρύ πυροβολικό στη μάχη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, βάζοντας στο στόχαστρο τους μεγαλοοφειλέτες. Οσοι χρωστούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, ενώ η δεύτερη διαχωριστική γραμμή τίθεται στις 300.000 ευρώ. Σε αυτούς τους οφειλέτες θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι αλλά και οι κατασχέσεις το επόμενο διάστημα, με σύνθημα «σφεντόνα για τους μικρούς, πολυβόλο για τους μεγάλους».
Στο… πολυβόλο περιλαμβάνονται όλα τα διαθέσιμα μέσα, ακόμη και διατάξεις οι οποίες παρότι ισχύουν πρακτικά παραμένουν ανενεργές. Μεταξύ αυτών οι αγωγές καταδολίευσης, που δίνουν τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να ακυρώσει μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων και να τις μετατρέψει σε κατασχέσεις.

Αν ένας φορολογούμενος έχει οφειλές ληξιπρόθεσμες και περιουσιακά στοιχεία τα οποία πρόλαβε να μεταβιβάσει πριν του κατασχεθούν από το υπουργείο Οικονομικών, με αγωγή καταδολίευσης ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να τα ανακτήσει από τον νέο τους ιδιοκτήτη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν ένα σπίτι, για παράδειγμα, έχει πωληθεί σε τρίτο πρόσωπο, με συμβόλαια και πραγματικό τίμημα, η Εφορία θα έρθει να κατάσχει το σπίτι από τον νέο του ιδιοκτήτη. Μπορεί όμως να το κάνει αν το σπίτι έχει μεταβιβαστεί στα παιδιά του οφειλέτη ή γενικότερα σε πρόσωπα στα οποία η μεταβίβαση έγινε εικονικά προκειμένου να σωθεί από την κατάσχεση.

Δυναμικότερα στο προσκήνιο άλλωστε σχεδιάζεται να βγουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου αλλά και ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού. Μέσα στον μήνα διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια από έλληνες και ξένους ειδικούς, αρχικά για τους υπαλλήλους των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων και στη συνέχεια για όλους τους ελεγκτές.

Το προσωπικό της ΓΓΔΕ άλλωστε θα ενισχυθεί άμεσα με 500 ελεγκτές. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ.