Τη δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους επιχειρηματικών δανείων που δεν έχουν κοκκινίσει και εξυπηρετούνται κανονικά ζητεί η κυβέρνηση από την τρόικα.

Το θέμα έθεσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω της κρίσης συνέχισαν να εξυπηρετούν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κρίνονται θετικές για την ανταπόκριση της τρόικας σε αυτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς. «Εξηγήσαμε την ανάγκη να επανεκκινήσουμε την αγορά. Να δώσουμε ανάσα στις επιχειρήσεις. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίες» έλεγαν χθες στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, εκτιμάται ότι μέσω της επιδότησης επιτοκίου κατά 2-3 μονάδες θα απελευθερωθούν σημαντικά κεφάλαια στην αγορά τα οποία θα ωφελήσουν περίπου 65.000 επιχειρήσεις. Το σχέδιο της κυβέρνησης προκρίνει την επιδότηση επιτοκίου με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και γι’ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει επαφές και με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς σήμερα κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Παράλληλα, αλλαγές επιδιώκει η κυβέρνηση και στη σύμβαση που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό τη μείωση των εξασφαλίσεων που πρέπει να παρέχει η Ελλάδα στην ΕΤΕπ για να δανειοδοτηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση η μείωση του ποσοστού των εξασφαλίσεων, που σήμερα ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ, θα οδηγήσει στην αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την επιδότηση επιτοκίου στα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια της περιόδου της κρίσης.