Δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία και το 2015 θα προβλέπει η νομοθετική παρέμβαση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο των νέων πτωχευτικών κωδίκων για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει έτοιμο και θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας ένα προσχέδιο βασικών κατευθύνσεων με σκοπό να επιτύχει κατ’ αρχάς συμφωνία ώστε στη συνέχεια να νομοθετήσει από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα, όπως έλεγαν χθες αρμόδια στελέχη του υπουργείου, πιθανόν και σήμερα να αποσταλεί στην τρόικα το κείμενο αυτό. «Χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύι προστασίας της πρώτης κατοικίας» δήλωσε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να μην αφήσει χωρίς προστασία τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες.

Μάλιστα, το πτωχευτικό δίκαιο που θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση και το οποίο εφαρμόζεται σε άλλες χώρες και για τα νοικοκυριά, θα αποτελέσει ένα μόνιμο πλαίσιο και θα είναι ο διάδοχος της διετούς ρύθμισης που διαπραγματεύεται σήμερα το υπουργείο με την τρόικα για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ. Στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους της τρόικας, παρόντων και των Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου, ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία καθώς από τις μέχρι τώρα επαφές οι θέσεις της τρόικας φαίνεται να συγκλίνουν με αυτές της ελληνικής πλευράς.

«Το ζήτημα θα έχει κλείσει εντός της παρούσης διαπραγμάτευσης. Η άλλη πλευρά έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα και εκτιμούμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία» έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προωθούμενη ρύθμιση θα έχει διετή διάρκεια και θα αφορά χρέη επιχειρήσεων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και Δημόσιο που έχουν δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2013.

Οι οφειλές αυτές θα αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο και θα προβλέπεται η διαγραφή των απαιτήσεων από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού θα γίνεται σε δόσεις, οι οποίες συζητείται να φθάνουν ακόμα και τις 120.

Ωστόσο, ο νόμος θα είναι αυστηρός για τις περιπτώσεις εκείνων που δεν είναι συνεπείς μετά τη ρύθμιση και σε περίπτωση μη πληρωμής έστω και μίας δόσης η οφειλή θα αναβιώνει. Το δικαστήριο θα επικυρώνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών επιχειρήσεων μόνο σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η ομόφωνη συμφωνία των πιστωτών ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει εξωδικαστικός συμβιβασμός των μερών.

Στόχος της ρύθμισης θα είναι η ολιστική προσέγγιση για όλα τα χρέη (δάνεια, ταμεία, εφορίες) ώστε να αντιμετωπιστεί το 90% και πλέον των περιπτώσεων.