Μαζική έξοδο πραγματοποιούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2017 ο συνολικός αριθμός τους θα έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με την αρχή της κρίσης.

Ενδεικτικό της αθρόας συμμετοχής τους σε προγράμματα εθελουσίων εξόδων που ανακοινώνουν οι τράπεζες είναι ότι η Alpha Bank ήδη έχει δεχθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις στο πρόγραμμά της, ενώ ο συνολικός αριθμός ενδέχεται να φτάσει τους 2.400 εργαζομένους.

Μάλιστα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από το προσωπικό, η τράπεζα έδωσε παράταση μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου και κανονικά θα ολοκληρωνόταν την Τρίτη.

Συμπεριλαμβανομένης της Alpha Bank, συνολικά ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων που έφυγαν από τον κλάδο μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που πραγματοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να ξεπεράσει τους 8.000 σε χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Πλέον, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 ο συνολικός αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων ανερχόταν στους 46.236, έναντι περίπου 60.000 στην αρχή της κρίσης. Το 2017, με το τέλος των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης αναμένεται να πέσουν στους 35.000, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιοδοτήσεων.

Οπως αναφέρουν στελέχη του χώρου έπεται και συνέχεια, καθώς ούτως ή άλλως οι τράπεζες μειώνουν τα καταστήματά τους, ενώ παράλληλα έχουν αλλάξει άρδην οι διαδικασίες και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Πριν από την κρίση χρειαζόμασταν ανθρώπους για να πωλούν δάνεια και ανοίγαμε συνεχώς καταστήματα. Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερους στα τμήματα ρυθμίσεων, ενώ το δίκτυο μειώνεται συνεχώς» αναφέρει υψηλόβαθμος τραπεζίτης.

Παράλληλα, μετά το μπαράζ συγχωνεύσεων προέκυψαν σημαντικές διπλοκαλύψεις, τόσο σε καταστήματα όσο και στο προσωπικό, ενώ οι τράπεζες δίνουν περισσότερη έμφαση στα εναλλακτικά δίκτυα (ΑΤΜ, e-banking) μειώνοντας τους υπαλλήλους στο γκισέ.

Πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα έτοιμα σχέδια εθελουσίων εξόδων από τις τρεις άλλες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Eurobank), εξελίξεις όμως αναμένονται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο, στις αρχές του 2015, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι νέα, στοχευμένα προγράμματα ανάλογα με την τότε εικόνα κάθε τράπεζας.