Δεν συμμετέχει, λόγω ασθενείας, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις συσκέψεις των υπουργών Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα.

Παρών στη σύσκεψη με τον Νίκο Δένδια ήταν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ στη δεύτερη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν επίσης παρών ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Την Τρίτη είχε σημειωθεί εμπλοκή με την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στα ραντεβού υπουργών με την τρόικα.

Κατόπιν επιθυμίας του Γκίκα Χαρδούβελη, από τις συναντήσεις με την τρόικα εξαιρέθηκε και η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο αποκλεισμός κομματικών στελεχών από τη διαπραγμάτευση αποφασίστηκε έπειτα από αίτημα που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών τόσο προς τον Πρωθυπουργό κατά την προχθεσινή τους συνεργασία στο Μαξίμου όσο και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τηλεφωνικώς.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να αποδέχθηκε την αξίωση του κ. Χαρδούβελη, χωρίς ωστόσο να έχει στο μυαλό του ταυτόσημες σκέψεις με τον υπουργό.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών κατέταξε στην κατηγορία «κομματικό στέλεχος» και τον πρωθυπουργικό σύμβουλο και βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Χαρδούβελη να έχει ενοχληθεί από την παρεμβατικότητα Λαζαρίδη στο Παρίσι και από την επιμονή του σε πιο φιλολαϊκές απαιτήσεις έναντι της τρόικας. Δεν είναι τυχαίο ότι βγαίνοντας από την καγκελόπορτα του Μαξίμου ο υπουργός είπε στους δημοσιογράφους να στηρίζονται μόνο στις πληροφορίες που διοχετεύει το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, το βράδυ της Τρίτης έγινε επιχείρηση «αποκατάστασης» του Χρύσανθου Λαζαρίδη από το υπουργείο Οικονομικών με την επισήμανση ότι «είναι ευπρόσδεκτος στις διαπραγματεύσεις ως βαθύς γνώστης των θεμάτων προϋπολογισμού και χρέους».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, δήλωσε για το θέμα: «Υπήρξαν διάφορα επεισόδια που δεν ήταν και τα ευτυχέστερα σε μια περίοδο δύσκολη και για τη συνεργασία και για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Από εκεί και πέρα, όμως, δική μας πρόθεση είναι, αν θέλουμε να βγάλουμε σε πέρας αυτή τη δύσκολη διαδρομή, να αναταχθεί η κυβέρνηση συνολικά. Και σ’ αυτό εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε. Οτιδήποτε δευτερεύον κάνει γκρίζα την εικόνα της κυβέρνησης κάνει κακό και στην κυβέρνηση και στα δύο κόμματα, συνολικά, σε αυτά που συμμετέχουν».

Σε ερώτηση για την επίμαχη παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, ο Παναγιώτης Ρήγας σχολίασε:

«Κατά την άποψή μας, αυτό το ζήτημα αφορά περισσότερο τη Ν.Δ., το Μαξίμου, τον κ. Χαρδούβελη και τον κ. Σαμαρά. Δεν μας αφορά με την έννοια ότι ξεκαθαρίσαμε την άποψη και θέση μας και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα «unfair», αλλά από εκεί και πέρα δεν κάνουμε σαν τα στενοχωρημένα παιδιά που δεν τα άφησαν να παίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη σοβαρότητά μας. Αυτή ήταν η στάση του υπουργού, αυτό εμείς τηρήσαμε, μας ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση».